Oldal kiválasztása

Garay Klára

Ma: (2017)

Fényképezek és blog- bejegyzéseket írok, Városliget barátai címmel, és Otthon a fővárosban címmel. A szépségek és a visszásságok megmutatásával igyekszem a jó gyakorlatot megismertetni, felvilágosítani, elősegíteni a fenntartható fejlődést, a biológiai sokféleség megőrzését. Szeretném, ha a fiatalok és az idősebbek egyaránt az élő természet felé fordulnának, minél többet tennének azért, hogy megőrizzük természeti értékeinket, igyekezzünk a városi körülmények között élő növényeknek és magunknak is élhető viszonyokat biztosítani ….még sokáig. Remélem lesz foganatja.

Főállásban a Zuglói Közművelődési Intézmények ügyvezetője vagyok.

A fordulat éve(i) 1992-

Előfordul, hogy a nagy szerelem árt az egészségnek: formalin allergia miatt nem taníthattam tovább, így lettem kereskedő és könyvelő.

„Véletlenül” kerültem a Charles herceg által életre hívott tanácsadó képzésre, és lettem akkreditált CHAMP  szervezetfejlesztési tanácsadó, mely lehetővé tette, hogy a felnőttképzésben trénerként és szervezetfejlesztési tanácsadóként dolgozzam.

Egyszer volt 1973-

Két évtizedig tanítottam biológiát, vittem kirándulásokra, állatkerti biológia órákra, nyári táborokba a tanítványaimat.

Gyerekműsorokat szerkesztettem és rendeztem. Ezekkel a kis bemutatókkal az idős otthonok lakóit, és az óvodásokat is szórakoztattuk.

Egyik ilyen szerkesztett műsorommal megnyertem a Budapesti Művelődési központ báb-dramatizálási pályázatát.

Néhány cikket is írtam a Biológia tanításába.

Irodalmi olvasókönyvet állítottam össze a biológia tanításához, hogy szórakoztató stílusban, irodalmi nyelven is hallják megszólalni a természetet. Ez lett az egyik híd köztem és a gyerekek között.

Ezt tekintem életem legboldogabb és legtermékenyebb szakaszának.

Ekkor cseperedtek a gyerekeim, sokszor együtt kirándultunk, táboroztunk a tanítványaimmal és a gyerekeimmel. (Nem abba az iskolába jártak, ahol tanítottam).

Amikor én még…. 1969-

A Nyíregyházi Tanárképző főiskolán biológia- gyakorlati foglalkozás szakon végeztem. A tanítás első hetében rájöttem, hogy hiába tanultam oly sokat rendszertanból és anatómiából, filozófia történetből és fejlődéslélektanból. Mindezek köszönő viszonyban sem voltak azzal, amire szükségem lett volna az ország egyik leghátrányosabb helyzetű régiójában, általános iskolások tanításához.

Pedagógia szakos diplomával felfegyverkezve rájöttem, hogy saját magamból kell pedagógust faragnom és hidat építeni magam és a gyerekek közé. Remélem sikerült.

Történelem:

A múlt század kellős közepén születtem, az ország egyik legkisebb falujában. Virágos és zöldséges kertben, szőlőben és gyümölcsösben, szántóföldeken és legelőkön barátkoztam össze a természettel. (Tiszarád)

Örülök, hogy befogadtak maguk közé a fák és a virágok. Számomra ők a teremtés koronái.

Édesapám az Élet és tudományt olvasta, de máig őrizzük azt a verses kötetet, amit a front továbbvonulása miatt nem tudott visszavinni a könyvtárba.
Édesanyám a virágok, a zöldségek és a betegápolás szakértője, majd helyi könyvtáros.

Szerencsés ember vagyok! Olyan tanáraim voltak, akik egész életemre szólóan mintául szolgáltak.

Így nekem csak figyelnem kellett (volna).

Budapest, 2017. december 22.

 

Cikk keresés

Séta Beöthy Máriával

Közelgő események

  1. Pesterzsébet, Kossuthfalva története

    2018. október 30. 17:00
  2. Az Erzsébeti Csoport közgyűlése

    2018. október 30. 17:00 - 19:00
  3. Pesterzsébet különleges épületei

    2018. november 27. 17:00

Óváry Arthur

A fasori ref. templom

Baumhorn Lipót

Honlapunkon az online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma:
H-EN-I-1064/2013
Barion

Újra szépre


Városliget barátai

Foerk Ernő

Adja meg az e-mail címét, és értesítjük az új cikkekről:

Feliratkozás

Email*
Név*
ellenőrző kód:

Leiratkozás

Kérjük ne felejtkezzenek el az éves tagdíj befizetéséről!

vfsz

Számlaszámunk – OTP Bank
11705008-20092737
Magánszemélyeknek:
évi 3,000.- Ft
Nyugdíjasoknak:
évi 1,500.- Ft

Archívum

Partnereink

vfsz kon_logo1 bp100-logo-15