Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Bem tériek felhívása a Radetzky laktanya lebontása ellen

budapest-ii-kerulet-radetzky-laktanya-Tisztelt Lakók!

A napokban egy tájékoztatót helyeztek el a Bem u. 3. szám környékén lévő házak postaládáiban arról, hogy 2016. május 19. napján elkezdődik a Bem Palace építése. A tájékoztató pusztán átépítést említ, ami a tervek alapján a valóságnak nem felel meg. Mivel semmilyen információt nem kaptunk arról, hogy mi készül, az interneten néztünk utána a készülő építkezésnek és a Bem Palace nevet viselő beruházásnak. Az ingatlan, aminek a helyen a Bem Palace nevet viselő 32.000 m2-es irodaház építését tervezik a Bem tér 3 és Fekete sas utcában található, az ingatlan-nyilvántartásban 13507/3 szám alatt nyilvántartott műemlék épület. Az épületet az egyes ingatlanok műemlékké nyilvánításáról valamint műemléki jelentőségű területté nyilvánításáról, illetve műemléki védettségének megszüntetéséről szóló 53/2011 (Vlll. 25.) NEFEMI rendelet nyilvánította műemlékké.

A rendelet az ingatlanra vonatkozóan az alábbi rendelkezést tartalmazza:

18. § (1) Műemlékké nyilvánítom a Budapest II. kerület. Bem József tér 3. házszám alatti 13507/3 helyrajzi számú ingatlant.

(2) A Kötv. 40. § első mondatában meghatározottaktól eltérően úgy rendelkezem, hogy a műemléknek nincs műemléki környezete.

(3) Az örökségvédelmi bírság megállapításának alapjául szolgáló érték szempontjából a műemlékei 1. kategóriába sorolom.

(4) A védetté nyilvánításcélja az, 1840 körül épült, klasszicista stílusú katonai élelemtár és az 1897-ben épült historizáló, volt Radetzky – laktanya épülete építészeti értékelnek megőrzése.

A Radetzky – laktanya, aminek a helyén az irodaház felépítését tervezi a HB Reavis Buda

Project Kft. 1. kategóriába tartozó műemlék. Ennek ellenére az épület olyan mértékű bontását tervezik, melynek eredményeként fontos történelmi emléket pusztítanak el. A bontási munkálatokat egyébként folyamatosan végzik is. A HB Reavis Buda Project Kft. létesítő okirata egyébként 2016. március 9. napján kelt, az ingatlant pedig 2016. április 1. napján vásárolták meg.

A hatalmas épülettömb véleményünk szerint leárnyékolja majd a környéket. a környező házak jelentős részét beárnyékolja majd. Illetve megnövekedő autóforgalom jelentős légszennyezéssel és zajjal jár majd az egész környék szamara. Az építési engedély iránti kérelemről, annak tanalmáról, az engedélyezési eljárás során az építési hatóságnak tájékoztatnia kellett volna a környéken lakókat, ami nem biztos, hogy megtörtént.

Az interneten tudják megtekinteni, hogy milyen épületet terveznek a térre. Bem Pallace néven található meg az interneten az építeni tervezett ingatlan (http://epiteszforum.hu/bem-teri-atalakulas-tervismerteto) . A tervlap.hu című honlapon olvashatnak a ház történetéről.

Ha ötlete, javaslata van, írjon email-t:

[email protected]

800-gtvb0w-bem-legifoto-2

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .