Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

„Nincs király, a galéria helye a Várban van”

A Városliget beépítésével és a budai Vár átalakításával kapcsolatban is kritikusak azok a közszereplők, akik most rövid interjúkban is elmondják, mit gondolnak az átalakításokról. A tiltakozó értelmiségiek lapunk rendelkezésére bocsátották a videókat, amelyekben aggályaikat osztják meg a változásokkal kapcsolatban.

„Itt vagyunk az egykori királyi palota előtt, de nincs király, és nem is hiszem, hogy a közeljövőben felmerülne, hogy szabad királyválasztás vagy örökösödés útján betöltenénk ezt a funkciót” – fejtette ki Jeszenszky Géza abban a videóban, amelyet az MNO rendelkezésére bocsátottak a városligeti építkezésekkel és a budai Vár átalakításával szemben aggályaikat megfogalmazó értelmiségiek. A Mindent a maga helyén! felhívás kezdeményezői blogbejegyzésekben is tiltakoznak a projektek ellen, amit ezúttal videoüzenetben nyomatékosítottak. A volt külügyminiszter így elmondta: szerinte a Magyar Nemzeti Galéria helye a Várban van, „semmi szükség arra, hogy ezt az intézményt innen elvigyük”. Kifejtette, miniszterként, nagykövetként sok fővárosban járt, de arra vonatkozólag nincs pozitív emléke, hogy egy helyen lenne az összes múzeum. „Ha tisztán idegenforgalmi szempontból nézzük, akkor az a jó, ha a turista több helyre megy el” – jelentette ki Jeszenszky. Ráadásul szerinte a tervezett méretű városligeti múzeumi negyedet nem is lehetne bejárni egy nap alatt.

Tiltakozik a Fővárosi Közgyűlés korábbi tagja, Ráday Mihály is, aki feltette a kérdést: elképzelhető, hogy valaki ma elkezdjen építkezni a Central Parkban vagy a Hyde Parkban, és utóbbi helyen leengedjék ezért a vizet? Ráday szerint nagyon jó a „mindent a maga helyén” megfogalmazás: a Belvárosban legyenek a minisztériumok, a Várban a Köztársasági Elnöki Hivatal, a Ligetben pedig park és sétálóhelyek. A rendező szerint az egész nem abból indul ki, hogy kell egy új Zene Háza, ez csak az okozat, és az ok, hogy a nemzeti galériát le akarják hozni a Várból. „Mert szükség van egy trónteremre? Az épület teremsorára? Ami sosem volt királyi rezidencia, bár annak szánták…”

Korábban születtek már petíciók a városligeti építkezésekkel szemben, de azok mellett is. Tiltakozott a változások ellen Szörényi Levente, Bródy János, Ungváry Krisztián és Térey János, míg Kukorelly Endre kinn is volt a városligeti akciózóknál. Voltak viszont, akik kiálltak a Liget Budapest-projekt mellett: így tett György Péter, Vidnyánszky Attila, Rockenbauer Zoltán és Vitézy Dávid is. Az LMP-közeli Reflektor viszont ekkor arról írt, hogy a támogatók jó része személyesen érdekelt a projekt megvalósulásában. A Városliget Zrt. műszaki igazgatója, Sághi Attila korábban arról beszélt lapunknak, hogy náluk is elkötelezett zöldek dolgoznak, és egy fa kivágása sem történik feleslegesen.

Forrás: MNO LD, 2016. június 3.

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .