Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Budapest II. kerületének emléktáblái

A kötet címét a legrégebbi és az egyik legújabb emléktáblájáról kapta. A legrégebbi: a XVI. századi török fürdő (melynek mai gazdája a Budai Irgalmasendi Kórház) építésének állít emléket. A másik a míves mementó a Tövis utcai templom bejáratánál a XX. század hét ferences mártírjáról.

Kifejezetten hiánypótlónak számít a két végpont között időszakból ránk maradt további több száz II. kerületi emléktáblát számba vevő kötet. A Budapesti Városvédő Egyesület 1983-as alakulása óta tudatosan törekszik – s ennek eredményességét számos kiállítás és kiadvány tanúsítja – a főváros történeti értékeinek megörökítésére, segítve megismertetésüket, továbbéltetésüket. A helyi csoport tagjait az ösztökélte a feltérképező, összegező munka elhatározására, hogy nincs hol utánanézni, mely itt élő, munkálkodó hajdani jeles személyiségek emlékét őrzi a kerület; sem hivatalos, sem másféle nyilvántartást nem találtak a környezetük emléktábláiról.

A csapat ellenőrizte a különféle forrásokból – újságokból, könyvekből, internetes honlapokról – megismert emléktáblák meglétét, állapotát, s a Dunától a solymári határig végigjárva a kerület 36 négyzetkilométerének utcáit, tereit, megörökítette az általuk találtakat. Négy év alatt sikerült összeállítani azt az adatbázist, amelyben a neves, egykor a kerületben lakó vagy alkotó személy nevét tartalmazó táblák mellett ott találhatóak azok, amelyek a kerület életében egykor fontos szerepet betöltő létesítmény, vagy az itt élők sorsát befolyásoló események emlékét őrzik – összesen több mint háromszáz helyen! Szerepel benne az öntőmunkásból lett gyáros Ganz Ábrahám neve éppúgy, mint a politikus Nagy Imréé, a tudós térképész Tóth Ágostoné, vagy a legendás színészpáré: Ruttkai Éváé, Latinovits Zoltáné, s megtudható, hol volt Ukrajna első magyarországi diplomáciai missziója, hol imádkoztak a lengyel Honi Hadseregnek a nácik elől nálunk menedéket talált tagjai.

A szakavatott csoporttagok, Czaga Viktória ny. főlevéltáros, Szöllősi Ferenc újságíró és Tőry Klára fotótörténész által szerkesztett kötet tartalmazza a létező (és az eltávolított, de ismert) valamennyi emléktábla témáját, betűhű szövegét, címét (a kerületrész feltüntetésével), elhelyezésének időpontját, a művészi alkotások készítőjének nevét.

Az áldozatos, megszámlálhatatlan órányi (és megfizethetetlen) időráfordítással felkutatott és rendezett anyag kötetbe foglalása jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy az emléktáblák üzenete eljusson mindazokhoz, akik fogékonyak a találkozásra a múlt velünk élő mozzanataival, és segít abban a nevelőmunkában, amely az ifjabb nemzedékeket fogékonnyá téve erre, elvezeti őket a találkozásig. (Kiadta a Budapesti Városvédő Egyesület.)

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .