Oldal kiválasztása

… egy nagyon drága fakivágás

A napok óta zajló faátültetésekkel kapcsolatban a Greenpeace arra szólítja fel a Városliget Zrt., hogy óvja meg Budapest egyik legrégibb közparkjának a fáit és faátültetéseketet csak szakszerűen, megfelelő előkészítéssel végezze.

A napok óta, a volt Hungexpo területén zajló faátültetések megfelelő előkészítés nélkül zajlottak. Ha ez így folytatódik tovább, a károk visszafordíthatatlanok lesznek, a fák nagy eséllyel el fognak pusztulni. Ez különösen azért sarkalatos kérdés, mert a Városliget Zrt. saját bevallása szerint még legalább 180 fa átültetését tervezi csak az új épületek miatt. [1]

A Greenpeace a szakirodalomra [2] [3] emlékeztetve pontokba szedte össze azt a faátültetési minimumot, melynek betartatását várja a Városliget Zrt-től:

 • 20 évnél idősebb fa átültetéséhez minimum két évre van szükség.
 • Az idős fák esetében a lehető legnagyobb gyökérzetet meghagyva kell azokat körbeárkolni, növekedési hormonnal kezelni, öntözni, párásítani minimum egy éven keresztül.
 • A körbeárkolás és metszések után az árkot humuszos földdel kell visszatemetni a hajszálgyökér képződés érdekében.
 • A hajszálgyökerek és bizonyos fonalgombák szimbiózisa biztosítja a fának a tápanyagfelvételt. Ez az ún mikorrhiza kapcsolat. Ha nincs hajszálgyökér képződés és a fa elveszti egy gyors átültetéssel a gyökérzete 70%-át, akkor elpusztul.
 • A fa lombkoronáját átültetés előtt vissza kell metszeni, hogy a lecsökkent gyökérfelület képes legyen táplálni a lombot.
 • Az átültetett fát kidőlés ellen ki kell támasztani, amíg az új támasztógyökerek ki nem fejlődnek.
 • Az idős fát csak vegetációs időszakon kívül, nyugalmi állapotban lehet átültetni.
 • Egy 20 évnél idősebb fa átültetőgéppel nem átültethető, mert a legnagyobb méretű gép is csak maximum 3 m átmérőjű földlabdát képes kiharapni, ami ekkor már a kifejlődött gyökérzet több mint 50%-os elvesztésével jár.
 • Átültetés alatt a földlabda nem eshet szét, ezért az idősfa egyedi kaloda építését vagy jutazsákos csomagolását, a labda iszapoló öntözését igényli.
 • Örökzöldek csak 10 éves korig átültethetőek biztonsággal, ezek közül a nyitvatermők (lévén saját hajszálgyökérzettel nem rendelkeznek, ezért teljesen a mikorrhiza kapcsolatra vannak ráutalva) nem ültethetőek át 1-5 éves koruk után.
 • Az átültetett fát minimum 3 évig utógondozni, tápoldatozni, lombját párásítani, öntözni, sebkezelni kell.
 • Az átültetett fa akkor kerül jó helyre, ha további sérülési kockázata minimalizálható és az utógondozás biztosítható. Építési terület vagy bontásra váró épületek közvetlen szomszédsága nem ilyen hely.

A világ egyik első közparkjának koros fáit kizárólag a fent leírt megfelelő előkészítéssel lehet átültetni. Ezt garantálná a Greenpeace több szakértővel, szakmai és civil szervezettel közösen megírt kiáltványa [4], mely valódi jogszabályi védelmet és felelősöket biztosítani a városi zöldterületeknek és zöldfelületeknek.

“A szakszerűtlen faátültetés a fák szinte biztos pusztulásával járó művelet. Felszólítjuk a Városliget Zrt-t, hogy hagyjon fel a szakszerűtlen faátültetésekkel és óvja meg mindannyiunk közparkjának, a Városligetnek a fáit” – mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőre.

További információ:

TÖMÖRI Balázs
agrárkampány-felelős
+36 20 469 6909
balazs.tomori@greenpeace.org

Jegyzetek:

[1] http://ligetbudapest.reblog.hu/liget-park-forum-zoldfelulet

[2] http://mek.oszk.hu/12300/12315/12315.pdf

[3] http://www.fokert.hu/wp-content/uploads/2016/12/Előadás-Kóródy-Olivér.pptx

[4] http://www.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/kampanyok/greencities/20161123_Varosi_zoldfeluletek_Kialtvany.pdf; a kiáltványhoz csatlakozni lehet a www.greenpeace.hu/zoldterulet oldalon