Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Garay Klára felhívása a Képviselőkhöz

Tisztelt Képviselők!

Fordulópontjához érkezett a Városligetben zajló beruházás. Úgy tűnik, a vágyott gazdasági érdekek győzedelmeskednek a lakossági, urbanisztikai és környezetvédelmi érdekek fölött. Visszafordíthatatlan károkozások történnek a Ligetben, melyekre most újfent az Önök áldását kérik a beruházók. Ebben a helyzetben különös felelősségük van a fővárosi képviselőknek, akik „igen” vagy „nem” szavazatukkal még utoljára befolyásolhatják a Városliget további sorsát.

Az OTÉK 253/1997.(XII.20.) kormányrendelet az országos településrendezési és építési követelményekről),  az egész ország területére érvényes építési irányelveket tartalmazza. Teljesen indokolatlan volt a Városligetet ennek hatálya alól kiemelni, a Városliget törvény parlamenti elfogadásával. A Városliget szerves része az ország természeti és kulturális örökségének, vagyonának. Így az OTÉK-tól való eltérések semmivel nem indokolható rombolást tesznek lehetővé.

Tovább rontotta a helyzetet a Városligeti Építési Szabályzat, a beszédes nevű VÉSZ, mely első olvasatában még tartalmazott fékeket a beruházói túlkapások ellen. Azonban a többszöri módosítások – legtöbbször utólag- nem „szabályzóként” működnek, hanem legitimálják a túlkapásokat, túlépítést, parkoló helyek elhagyását, további OTÉK előírások figyelmen kívül hagyását. A most javasolt változtatások végképp megszüntetnék a maradék közparki funkciókat, az eddig szabad közparki területeket vendéglátó és sportlétesítmények ígéretével.

A beruházó rövid távú gazdasági érdekeinek előtérbe helyezése súlyos károkat okoz a Világörökség védőzónájában, a városképben, a város lakóit megfosztja az egészséges környezethez való jogától és lehetőségétől. Ezért azt javasoljuk a Tisztelt Képviselőknek, hogy

  • szavazzanak a VÉSZ legújabb változtatásaira NEM-mel!
  • hatálytalanítsák a VÉSZ teljes eddigi rendszerét!
  • a Városliget törvény olyan módosítását ajánlják az országgyűlési képviselőknek, melyben visszatérnek a hatályos építési szabályokhoz, azok zöld felületekre vonatkozó előírásaira, a fenntartható fejlődés szempontrendszeréhez.
  • ha lenne Önök között olyan képviselő, aki szívesen legitimálná a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt jogellenes működését, a VÉSZ mindent megengedő módosítását, akkor az illető legyen köteles minden egyes pontra vonatkozó döntését megindokolni és nyilvánosságra hozni! Tegyék kötelezővé a változtatásokhoz szükséges hatástanulmányok elkészítését, igazodva a hazai és nemzetközi jog elveihez.

A fővárosi képviselő testület minden tagja személyes felelősséget visel ebben a kérdésben. Igenlő, tehát a VÉSZ változtatását jóváhagyó, döntésük esetén nyilvánosságra hozott és jegyzőkönyvben rögzített indoklásuk tanulságul szolgálhat a jövő nemzedékek számára.

Ez a levél teljes körűen tartalmazza a döntéshez szükséges információkat, de az alábbi internetes felületen további érveket találhatnak döntésükhöz. Bölcs döntést kívánunk Mindannyiuknak!

Tisztelettel: A Város Lelkiismerete Csoport nevében, Garay Klára Podmaniczky díjas városvédő


Kiegészítés és visszatekintés – VÉSZ 2014-2017:

A VESZ valt 2014-2017

 

One Comment

  1. Keresztes Magdi Keresztes Magdi 2019.11.02

    Garay Klára Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .