Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Világháborús emlékmű Vácrátóton

Egy “körlevélből”

Minden bizonnyal sokan kaptak a közelmúltban hírt, mely szerint „Egy világháborús magyar emlékművet csodál a világ”. Több száz külföldi weboldalon több millióan látták már, itthon viszont alig ismerjük. Az olvasók szerint az egyik legelementárisabb, legkifejezőbb, legmegindítóbb szoborról van szó. A világháborúk áldozatainak emlékművét 2015. október 5-én avatták a Pest megyei Vácrátóton.

Horváth Mátyás a Vácrátóti Hagyományőrző és Faluvédő Egyesület elnöke és a község vezetése ezzel az alkotással pótolta, hogy Vácrátóton nem volt emlékműve az I. és II. világháborús hősöknek.

Első és második világháborús dokumentumokat, illetve tárgyakat kértek a Vácrátótiaktól. Pályázati felhívást tett közzé a helyi önkormányzat, a művelődési központ és a hagyományőrző egyesület azzal a céllal, hogy emléket állítsanak a település két világháború ideje alatt elhunyt hőseinek tiszteletére.

Alkotója, Böjte Horváth István „ Az emlékmű faragott képe sajátosan jeleníti meg a “hiányt” és a “szenvedést”, az elesett hőst és a hiányát szenvedő családot. A “léggé” vált katona jelenléte a tótosan magyaros helyi viseletben ábrázolt családja körében, elgondolkoztat történelmünk nehéz éveiről, évtizedeiről. A képen jelen van az élet fája hajtásaival, mutatva a borzalmak nehézségeit túlélők, a község szívós életerejét ”.

Vácrátót értékes művészi alkotással gazdagodott. A botanikus kert felkeresésekor érdemes egy rövid sétát tenni a Vácrátóti Szentháromság templom felé, mely mellett található az emlékű:

Forrás, fényképek: innen-onnan, de legfőképpen kozterkep.hu és Vácrátót honlapjáról

 

One Comment

  1. Tatár Árpád Róbert Tatár Árpád Róbert 2019.08.22

    Én is a körlevélből értesültem az alkotásról, nem ismertem.
    Már akkor is az volt a véleményem, hogy döbbenetes erejű.
    Most, a régi családi fotót és az emlékművet összevetve még mellbevágóbb a “hiány”. Számomra “kötelező” lesz a valóságban is megtekinteni az emlékművet.
    Üdvözlettel,
    Tatár Árpád Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .