Oldal kiválasztása

Budapest egyik legvonzóbb, mégis kevéssé ismert különleges helye a Jókai-kert. Nevét az írófejedelemről kapta, aki néhány regényének a honoráriumából 1853-ban vásárolta meg az itt található elhagyott kőbányát az itt álló épülettel együtt, majd rengeteg munkával olyan gazdaságot, gyönyörű kertet sőt szőlészetet hozott itt létre, mely ma a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságának és a Madártani Egyesületnek… a székhelye. Jókai idős koráig a (mára sajnos lebontott) nyaralójában dolgozott, alkotott. Ennek relikviáit a Petőfi Irodalmi Múzeum kezelésében levő Jókai Emlékszoba őrzi, melyet a ma is álló, egykori présházban rendeztek be.

Sajnos csak később lett méltó örököse Jókai munkájának, a kert, a szőlészet tönkrement. 125 éves kényszerszünet után azonban megalakult a Kadarka Kör, hogy ismét megszülessen a BUDAI VÖRÖS, a Hegyvidék bora.

Jókai egykori szőlőskertjében 2011-ben elültettek az ország legkiválóbb borászataiból származó 60 kadarkaoltványt, ez lett a Kadarkák Kertje. Ma ismét terem a Kadarka, a Csóka, a Kékfrankos, és készül belőle az ANNO. A prémium küvé ezüstérmet nyert a 2018. évi Nemzetközi Kadarka Versenyen.

Az érdeklődőket dr. Buza Péter a kiváló mesélő, városvédő, művelődéstörténész, főkadarnagy, Jókai életének, korának szakavatott ismerője, a Budapest könyvek sorozat első számú gondozója várja a Jókai-kert bejáratánál 16:15-kor az alább jelzett időpontokban. A részvételi díj 2,000.- forint személyenként.

A program:

  • A kert érdekességei és a 900 tőkényi szőlőtábla bejárása.
  • Jókai emlékszoba. Valójában milyen ember volt? Hogy élt, gondolkozott?
  • Borkóstoló.

Kérjük, hogy részvételi szándékát az alábbi, megfelelő linkre kattintással jelezze:

A kiemelt kép forrása: Petőfi Irodalmi Múzeum


Erről jut az eszembe, akinek a fent látható – Budapestnek emlékül – saját példányomat a Hegyvidéki karácsonyi vásárban kölcsönadtam, és olvassa e sorokat, igazán megköszönném ha visszahozná! J.A.