Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Rosch G.: A Farkasréti temető sírszobrai

Amikor a Budapesti Városvédő Egyesület — még Városszépítő néven — 1982-83 telén létrejött olyan lelkes emberekből, akik arra vállalkoztak, hogy a főváros egy-egy városrészét képekben és írásban megörökítsék — a felhívásomra. A fotós-helytörténész munkát vállalók között már a kezdetektől fogva ott volt Rosch Gábor, e kötet szerzője is. Aki nem adja fel, három és fél évtizede dolgozik azon, hogy megörökítse, meg-, avagy felmutassa azt, ami érték. Örökségünk megóvása annak megismerésével és megismertetésével, megszerettetésével kezdődik. Ezzel a könyvvel is ezt a célt szolgálja a szerzője, aki a XII. kerület építészeti értékeit sorra megörökíti, s könyvsorozatban tárja a lakosság elé.

Az Egyesület első munkaközösségei között már ott volt a Panteon Csoport, mely a legjobb tudása szerint igyekezett bejárni, s leírni a nevezetesebb sírokat a legfontosabb fővárosi temetőkben, Rákoskeresztúron, a Fiumei úton, Óbudán és a Farkasréten. Az elkészült, az általunk kiadott temetőtérképek segítségével jól megtalálhatók, felkereshetők az ismertebb ott nyugvók sírjai. A Farkasréti temető ilyen, a nevezetes személyek sírjainak felkeresésében, beazonosításában segítő térkép 1985-ben jelent meg.

Azóta bizony sok víz lefolyt a Dunán… És ahogy Rosch Gábor is tudja, le is írja, az általa megörökített állapot is csak átmeneti lehet. A sírok fenntartása komoly gond, akárcsak épített örökségünk nagy egészéé is az. Gondatlan és „gondos” kár-okozás pusztít, a hatalmas területen nehéz a sírokat megvédeni. No meg, természetesen újabb és újabb „lakók” érkeznek, újabb síremlékeket emelnek, amelyeket majd szintén értéknek kell tekintenünk.

A szerző nem a nevezetes elhunytak sírhelyeinek megörökítését tűzte ki célul maga elé, hanem azoknak a sírjeleknek a megörökítését, amelyeken valamilyen képzőművészeti alkotás, szobor, dombormű látható. Ilyen is van sok, ebben is gazdag a mi temetői örökségünk!

Korábban, televíziós műsorkészítőként óvatos voltam, ritkán mutattam be értékes lakásbelsőket, mert elhittem, hogy ez segíthet célpontot, támpontot adni a betörőknek. Most, reménykedem, hogy e mű nem a bronz-tolvajoknak ad majd tippeket, hanem azoknak az olvasóknak, akik szívesen keresik fel e nevezetes budai sírkert szobrait, síremlékeit, s gyönyörködni akarnak, nem ártani.

Kérem, fogadják szeretettel Rosch Gábor újabb kötetét, lapozzák haszonnal, s keressék fel a helyszíneket „élőben” is, tekintsék meg a Farkasréti temető képzőművészeti alkotásait.

Ráday Mihály a Budapesti Városvédő Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke


A kötet kedvezményes áron megvásárolható a honlapunkon. További részletek ide kattintva olvashatók.


One Comment

  1. Müller Éva Müller Éva 2020.01.03

    Szívből gratulálok Gábornak az újabb kötethez és a tartalmas életműhöz!
    Nemsokára aktuális a tagdíjfizetés, amit felhasználok a könyv beszerzésére is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .