Press "Enter" to skip to content

Városvédő Szalon: ELMARAD!

Loading Map....

Időpont
2020.11.26
17:00 - 19:00

Helyszín
Baliga Kornélnál (katt ide!)

Kategória


Sajnos a járványhelyzet miatt ez az esemény elmarad, illetve bizonytalan időre elhalasztottuk…

Tavasszal felmerült, hogy a Magyar Rádió régi épületeit megkapja a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a piliscsabai kampuszért cserébe. (A Kormány ezzel kapcsolatos határozata a MAGYARKÖZLÖNY 2020. évi 179. számában jelent meg.)

Októberben levelet kaptunk Sávoly Tamástól a Magyar Rádió stúdió épületeinek védetté nyilvánítása ügyében. Őszintén szólva nincsenek jó tapasztalataink ezzel kapcsolatban, mert ha sikerül is a Palotanegyed jelzett részének védetté nyilvánítása, a projektet a Kormány a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé és kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánítva, ezt a védelmet megszűntetheti (ahogy ez több ismert felújítás során megtörtént), végeláthatatlan vitát generálva, melynek során rossz légkörben, egyik félnek sem megfelelő megoldások születhetnek.

A Városvédő Szalon megbeszéléseinek az a célja, hogy az érdekelt, érintett felek ismertessék álláspontjukat, megismerjék egymás véleményét, és amennyire lehet, kölcsönösen elfogadható megoldást keressenek elkerülendő a későbbi, senkinek sem jó pereskedést, egymás energiáinak elforgácsolását az érdemi cél megvalósítása helyett.

A november 26-án tartandó beszélgetésre mind a Pázmány Egyetem elképzeléseit ismerő, mind a Palotanegyed értékeiért aggódó közreműködőket keresünk, akik segítenek megérteni a helyzetet, és közelebb kerülni a megoldáshoz.

Javasolt olvasnivalók:

Az eseményről kép- és hangfelvételt készítünk, hogy azok is tájékozódhassanak az álláspontokról, akik nem tudtak személyesen részt venni a november 26-i összejövetelen.

One Comment

 1. Jeney Attila titkár Jeney Attila titkár Post author | 2020.11.08

  Érdekes hozzászólást kaptunk Kőszegi Ábeltől, aki a “Volt egyszer egy Mágnásnegyed” című kis írásában időben távolabbi kontextusba helyezi a Palotanegyedet illetve benne a Rádió helyzetét:

  A török – időkben a királyunk Bécsben székelt, a parlamentünk meg Pozsonyban. Amikor a Habsburgok szervezte koalíció kiűzte innen a megszállókat – akiket a kurucok ekkor már barátjuknak tekintettek – a magyar országgyűlés a budai Várnegyedbe költözött, majd az e célra, Ybl által épített, ún. Régi parlamentbe tette át székhelyét (ma Olasz Intézet). A felsőház nem közösködött az alsóházzal, ezért ők az átellenben lévő Nemzeti Múzeumban üléseztek. Ekkor – a bécsi módit követve – minden arisztokrata és mágnás – hanem is a király, de legalább a parlament közelében szeretett volna lakni, így jött létre a korábban Mágnás – később Palotanegyednek titulált épületegyüttes.

  Virágzott is, egészen addig, amíg meg nem épült Duna partján a jóval nagyobb nemzeteket is túllicitáló Országháza.

  Félig kötelező, félig divatos funkcióját vesztve azóta hanyatlik a negyed. A külcsínt igyekeznek megőrizni, de a belbecs mindenütt praktikus célokra áldozódott fel.

  A Magyar Rádió előbb a Sándor utcai épületet kapta meg, majd a Pollack Mihály tér csaknem egész palota – sorát. A külcsín – egy ideig – maradt, de belül minden praktikus célokra alakult át. Praktikusnak tűnt az is, hogy az egyik palota – szárnyat lebontva, atombiztos stúdió bunkert építsenek, amelyet egy föléje rittyentett irodaházzal álcáztak.

  Azután a MR kiköltözött – az MTV kistestvérének – Óbudára, ezt követően az épület – együttes gyors hanyatlásnak indult.

  Azok a paloták, amelyek új közfunkciót kaptak – Wenckheim – Szabó Ervin Könyvtár, Festetics – Andrássy Egyetem – gyönyörűek. Remélhetőleg a Pázmány meg akarja majd őrizni az MR Márványtermét, a Pagodáját és a nevezetes hatos stúdióját. Mindegyik jól illeszkedne az egyetem funkcióihoz is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .