Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Kávéházi Garabonciás

Új kötete született a rég halott Kávéházi Garabonciásnak

A szerző, akit kortársai Kávéházi Garabonciásként emlegettek – hatalmas terjedelmű monográfiáit (a serfőzés, a kávésmesterség, a mészároscéhek történetéről) naphosszat pesti és budai kávéházak márványasztalkái mellett ülve vetette papírra -, 1960-ban fejezte be ezt a munkáját. Megjelentetésére már nem volt módja: hamarosan végleg elköszönt szeretett városa utcáitól, tereitől, intézményeitől – történeteitől. A rendezetlen gépiratot Buza Péter fedezte fel a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kézirattárában, s vállalkozott arra, hogy összeállítja ezt a posztumusz BBB-művet. A kötetet részletes életrajzi tanulmány vezeti be: noha sokan ismerik Bevilaqua kivételes életművét, életútjának részleteit eddig nem tárta fel a kutatás.

A különleges könyv – amelynek társkiadója a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár – különleges körülmények között juthat el most azokhoz, akik ezt a páratlan kötetet könyvespolcukon akarják tudni: több műsoros könyvbemutatón ismertetjük meg az érdeklődőkkel születésének körülményeit, mutatjuk be a Bevilaquát újra felfedező közönségnek a Kávéházi Garabonciást és A Vízivárost.

A többi között rendezvénnyel ünnepli a kötetet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár – június 8-án, este hat órakor kezdődik az aukcióval egybekötött sajtótájékoztató -, a Nagy Budapest Törzsasztal a Spinoza Kávéházban (Dob utca 15.) – június 9-én este hat órakor -, és a Budapesti Városvédő Egyesület június 20-án, a Podmaniczky-napon, a koszorúzás( 15 órakor Ferenczy I. u.12.) után délután 4 órakor a Károlyi Palota udvarában lévő Károlyi Étteremben