Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Üvegfestmény kiállítás

Megnyílt az eddigi legnagyobb magyar üvegfestmény kiállítás Budapesten

A Róth Miksa Emlékházban (Budapest, VII. ker. Nefelejcs utca 26.) megnyílt az eddigi legnagyobb magyar ólom üvegfestészeti kiállítás “Róth Miksa üvegfestményei – a historizmustól a szecesszióig” címmel. A kiállítás az 1865-1944 között élt (tehát épp 140 éve született és nemzetközileg elismert) üvegfestő művészetének első húsz évében készült munkáit mutatja be. Köztük közel harminc olyan alkotást, amelyeket korábban még nem láthattak a kiállítás látogatók, ugyanis többségükben magángyűjteményekből sikerült kölcsönözni a képeket. (Róth munkái olyan rangos helyeken tekinthetőek meg, mint pl. a holland királyi palota, a mexikói Theatro National, ahová 1500 négyzetláb nagyságú festett üvegmennyezetet készített, vagy épp az oslói Fageborg templom. Magyarországon pl. a Zeneakadémia, a Gresham palota vagy a Parlament ablakai készültek a műtermében.)

A kiállításon  bemutatott üvegfestmények között látható Róth Miksa ma ismert legrégebbi,  1883-ban festett munkája épp úgy látható, mint az a  kép, amelyet Neumann János (“a számítógép atyjának”) gyermekszobájába készített. Ezeken kívül megtekinthető (többek között) az 1900-as évek legnagyobb hatású magyar sztárépítésze, Alpár Ignác villájába készített 3,5 x 4 méteres szecessziós, pávás üvegfestmény, amit Róth szecessziós alkotásainak csúcsaként tartunk számon és számos, a maga korában is nemzetközi érdeklődést kiváltó alkotás.

A kiállítás kronologikus sorrendben mutatja be az üvegfestményeket, így a látogatók végigkövethetik azt a folyamatot, ahogy a késői neoreneszánszból a neogótikán keresztül a szecesszióig változott az üvegfestészeti stílus, a megformálás módja és felhasznált anyaga. Így nem csupán festett, hanem maratott (korabeli szóhasználattal élve: “edzett”) üvegeket is lehet látni. A kiállítás legerősebb anyaga a szecessziós alkotások sora. Itt olyan ritkaságokat lehet megcsodálni, mint az 1900-as években több nemzetközi kiállításon is díjazott “Éjszakai táj liliomokkal” című munka vagy egy rendkívül igényes térelválasztóba épített, eredeti Tiffany-üvegből készített szecessziós együttes, ami egy nagypolgári lakást díszített 1900-ban. Az üvegfestmények (valamint Róth Miksa tevékenysége) pontosabban megismerhető a kiállításhoz megjelentetett, csaknem száz színes képet tartalmazó katalógusból.

A 2006. május 9-ig nyitvatartó időszaki kiállítás Róth Miksa egykori lakóházából kialakított emlékmúzeum épületében látható – ahol már 1999-ben megnyílt a Róth Miksa lakásmúzeum, valamint a nemzetközi hírű magyar üvegfestő és mozaikművész munkásságát bemutató állandó kiállítás. Az új kiállítás azonban az épp most megnyitott új időszaki kiállító teremben kapott helyet. A most befejezett műemléki rekostrukció során emellett egy kisebb előadótermet, valamint korabeli műtárgyakkal berendezett, kávéházként is működő “Róth Szalon” is megnyílt a látogatók előtt.

Az időszaki kiállítás mellett látogatható a Lakásmúzeum, amely igazi különlegességként a          Róth család korabeli bútorokkal és műtárgyakkal berendezett szobáit tárja a látogatók elé.          Ennek részeként láthatóak azok a műtárgyak is, amelyeket Róth Miksa műgyűjtőként vásárolt az 1900-as évek elejének világkiállításain, illetve ajándékba kapott művész társaitól. Az állandó kiállítás része a Róth Miksa üvegfestészetéről és mozaikművészetéről áttekintést nyújtó kiállítás – így az időszaki kiállításon bemutatott Róth üvegfestményekkel együtt több ólmozott üvegalkotást lehet a Róth Emlékházban látni, mint az összes többi magyar múzeumban együttvéve.

Róth Miksa nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy 2000-ben a londoni Victoria and Albert Múzeumban, 2002-ben a new yorki Brad Gradueted Centerben, 2004-ben Los Angelesben mutatták be a munkáit, jelenleg pedig Clevlandben látható az 1900-as párizsi Világkiállításon kitüntetett “Felkelő nap” című munkája.

A Róth Emlékház meglehetősen népszerű és (szerencsére) sokak által látogatott múzeum. Ezért talán nem tévedünk, ha úgy gondoljuk, hogy lapjuk olvasóinak jelentős részét érdekelheti a két évtized után befejezett rekonstrukció és az ott megnyitott kiállítás. Őszinte örömmel és segítőkészséggel látnánk Önt, vagy nagyra becsült lapjuk más munkatársát, ha és amennyiben olvasóiknak bemutatnák kiállításunkat. Esetleges cikkükhöz professzionális színvonalú digitális felvételeket tudunk biztosítani, amennyiben szükségesnek tarják.

Fényi Tibor, igazgató

Róth Miksa Emlékház 1078 Budapest,
Nefeljecs utca 26.
Tel. Fax: 341-6789
Mobil: 30-9342-395