Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Tiltakozás – a Király utca 40 lebontásáról

3x5thai3A Király utca 40. egy, a Holló utca 12. után egy újabb jelképpé váló áldozat!
Nyílt levél a főváros valamennyi Önkormányzatának, döntéshozójának

A Budapesti Városvédő Egyesület elfogadhatatlannak tartja, hogy azt a háromemeletes klasszicista sarokházat, amit Hild József Robitsek József számára épített 1844-ben, s amelyben 140 éve megnyílt a Bécsi Sörház, lebontsák, ahelyett, hogy időközben átalakított homlokzatát helyreállítanák és az egész házat felújítanák a Király utcában, e védett műemléki jelentőségű területen. Éppen itt, Pest egykori főutcáján már több sikeres felújítás bizonyítja, lehet úgy is.

A védett, vagy védettségre váró, vagy csak – anélkül, hogy valamely hatóság „listára” venné, fővárosunk múltjához, a jövő számára megőrzendő értékeihez tartozó – szép, felújítható, használható régi épületet fenyeget az a veszély, hogy a helyén valaki nagyobbat szeretne építeni. Lakottan adnak el házakat, a lakókat kivásárolják, a befektető megszerzi a bontási/építési engedélyt, s a régi házat vagy azonnal lebontatja, vagy az engedélyek birtokában eladja, továbbadja az épületet haszonnal, ahol már – mint egy „zöld mezős „beruházás” során – lehet újat építeni. Újabb és újabb esetekről számol be a sajtó az Erzsébetvárosban, a Terézvárosban. Bontottak már az Andrássy út műemléki környezetében is nem régiben. Bontanak az elmúlt hetekben értékes házat a terézvárosi Vasváry Pál utcában, de a gellérthegyi Gombocz Zoltán utcában, a belvárosi Váci utcában is, klasszicista ház bontását tervezik a ferencvárosi Lónyay utca 26. és a Józsefvárosi Szentkirályi utca 4. alatt, melyet Zitterbarth Mátyás épített szintén 1844-ben. Bontási engedélyt adtak ki most januárban az Akácfa utcai védett 47/49-es házra és üresen vár sorsára a Paulay Ede utca 33! Csak néhány példa a sok, az egyre több közül.

Nem szabad lebontani a még meglévő reformkori, klasszicista, romantikus épületeket, nem szabad – a nagyobb haszon reményében – megválni Budapest múltjától, történelmi hangulataitól, értékeitől, lakóteleppé változtatni a XII. és II. kerületi hegyvidék, a XIV. kerület kertes utcáit, lebontani a családi házak tucatjait a „hasznosabb” társasházak kedvéért!
A Király utca 40. fontos sarokház és egyben figyelmeztető jel: újra kell gondolni, hogyan sáfárkodunk meglévő javainkkal, s mit, hogyan építünk a helyette, hogyan számolunk el a következő nemzedékeknek azzal, amit az elődök megépítettek és gondjainkra bíztak?

Tisztelt Polgármester urak és Önkormányzatok, kerületi képviselők, álljanak meg a bontásokkal, újítsák fel, úgy újítsák meg Budapestet!

Budapesti Városvédő Egyesület