Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Pesti László

2013.02.22-én Pesti Laci bácsi örökre elment…

Pesti László neve egybeforrt Budapest kertjeinek, parkjainak sorsával, történetével.
Ki gondolta volna, hogy a nyugdíjasként is teljes szabadidejével nem csak a Népliget jobbításán, botanikai gazdagsága kiteljesítésén fáradozó kertész (egykoron a Múzeum-kert, majd évtizedekig a Népliget főkertésze) esténként aprócska szobájában, egy pohár tejecskéjét szopogatva, azokat a nagyszerű gondolatokat veti papírra, „rendezi sajtó alá”, melyek évtizedekre, talán századokra is megfontolandó intelmeket, szerető jótanácsokat, a múlt, a növények, a parkok tiszteletét, a tennivalók pontos mikéntjét hagyományozzák ránk.
Laci bácsi rajtunk keresztül is mindenkit felhatalmaz: bátran terjesszék gondolatait, sokszorozzák írásait, bízva, hogy értő, sőt akár még potentált fülekbe is eljuthatnak tanácsai, intelmei. Ahogy a számtalan mag, melyeket ő vetett el, csodálatos parkokat termett, úgy bízunk „igéinek” effajta vetésében is. A Pesti László tollából származó írások a szerző iránymutatásának megfelelően közkincsként kezelhetők. A Pesti Zsibongó másodközlésre már át is adta azokat az erre talán legméltóbb gyűjteménynek, a KIA Ökológiai Könyvtár archívumának. A KIA Ökológiai Könyvtár honlapján – számtalan egyéb érték között – immár Pesti Laci bácsi írásainak első sorozata is elérhetővé vált a szakmai közönség számára. [Ugyanott elérhető az >> eredeti kéziratok, a rajzolt és gépelt oldalak fénymásolatai is.]
Ki ismerte nála jobban a Népligetet? Elmaradhatatlan hátizsákjában saját tanulmányok tucatjai lapultak az általa gondozott park jelenéről, múltjáról és elképzelt jövőjéről. Nem véletlen, hogy a 2010-es SzeptEmber Feszt két programja is Pesti Lászlóhoz, a Népliget már-már legendás kertészéhez kapcsolódott. A Pesti Zsibongó honlapján megtekinthető filmen  a hatalmas park néhány jellegzetes részét láthatjuk. Ezzel az egyetlen mozgóképi mementóval emlékezhetünk rá. Rovata, a Pesti kertek, továbbra is folyamatosan közölni fogja az általa szerkesztőségre bízott életműve darabjait. Ahogy a Józsefváros újságban is folytatódik a még életében, épp csak nemrégiben elindult sorozata.
Hatalmas terjedelmű hagyatékénak rendszerezése, levéltárba történő eljuttatása Egyesületünk Környezetvédelmi csoportjának megtisztelő feladata.
Laci bácsi: örökre velünk maradsz. Aki hallja, adja át….

Herczeg Géza
Arlett Annamária