Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Tegyük tisztába!

 

A kolozsvári példa
A kolozsvári nem üres kirakat
Üres kirakat Kolozsváron

 

 

 

 

 

 

 

 

Aki május 27-én és 28-án a Kossuth Lajos utca 14-16 előtt, azaz a Budapesti Városvédő Egyesület korábbi otthonának kirakata előtt elsétál, ne legyen meglepve. De ne is reménykedjen. Sajnos, a kiállítótérbe és irodába nem az Egyesület költözött vissza. Viszont az mégis csak jó, hogy egyesületünk aktív közreműködésével is – talán – rendezett kirakatok, tiszta portálok közt sétálhatunk majd ezentúl városszerte.

Hogy is volt…

Külföldön járva már tapasztalhatták Önök is, hogy kulturált helyeken, pláne műemléki környezetben, frekventált belvárosokban a kirakatokat karban és rendben tartják, sőt, sok helyütt külön jelrendszert használnak arra, mikor újul meg egy kirakat, vagy mikor cserél funkciót, gazdát.

Két éve Kolozsvárott jártamban láttam, hogy ott is kitaláltak valamit: a funkciótlan boltok kirakati üvegeit teljesen eltakart(att)ák a várost korábban ábrázoló, archív képeslapok felnagyított fotográfiáival. Tetszett az ötlet, lefényképeztem amit láttam és itthon rögtön bemutattam a Főpolgármesteri Hivatal illetékeseinek a képeket, miközben szorgalmaztam, próbáljunk meg csinálni valami hasonlót. Megkerestem telefonon Kolozsvár magyar alpolgármesterét, kérve, küldje el az erre a megoldásra ösztönző rendeletük szövegét. Megküldte a jogszabályt, s elkezdtünk dolgozni az itthoni megoldás megtalálásának érdekében. A Városképvédelmi Tanácsnok munkatársával előkészítettünk egy határozat-tervezetet, melyet 2012-ben el is fogadott a Fővárosi Közgyűlés. Ebben számos példára is hivatkoztunk, s a legsürgősebben megoldandó feladatok között éppen a Kossuth Lajos utcai áldatlan helyzet – legalább átmeneti – jobbítására tettünk javaslatokat. Az elfogadott határozatban benne volt az is, hogy a majd meghirdetendő pályáztatás idején a Budapesti Városvédő Egyesület képviselője is részt vesz a javaslatok elbírálásában.

Akkor még a fenti címen működött a Budapesti Városvédő Egyesület, miután rendbe hoztuk az ottani üzlethelyiséget, kiállítóteret is kialakítottunk benne. Az egyre több bezárt és üresen porosodó belvárosi üzlet között a mi portálunk mindig tiszta volt, a helyiségeinkben volt élet. A kirakatba is ki tudtunk tenni rendszeresen olyan, a városi polgárokat érdeklő dolgokat, amikért volt értelme megállni egy-egy percre az Auguszt cukrászda és a Puskin mozi között még akkor is, ha nem kínáltunk a betérőknek valamilyen érdekesebb kiállítást éppen.

 

Időközben felkerestem a tulajdonos Terézváros polgármesterét, és arra kértem, engedjék el vagy mérsékeljék a helyiség bérleti díját, mert – mint civil szervezet – nem tudunk annyi pénzt újra és újra összeszedni, ami a fűtés-világítás költségeihez, a hatalmas üvegportál tisztántartásához, meg a hasonló állandó kiadásokra, s a bérleti díj kifizetéséhez kell.

Nem sikerült.

Elköltöztünk, mint tudható. 2011 decembere óta néztük szomorúan korábbi „második otthonunkat”, az üres, porosodó portált.

2013-ban végre a Főváros meghirdette az ötletpályázatot az üres üzlethelyiségek problematikájával kapcsolatban, amelynek kiírásában, lebonyolításában aztán már nem kapott szerepet sem az ötlet hozója, sem a Budapesti Városvédő Egyesület.

A pályázat eredményhirdetése május 24-én volt. Hogy hol? Hát a Kossuth Lajos utca 14-16. alatt, a BVE korábbi otthonában!

 

Hölgyeim és Uraim, ott most megint tiszta a portál.

Szeretném remélni, nem csak két napig…

 

Ráday Mihály