Press "Enter" to skip to content

Podmanicky páholy

Podmaniczky Páholy

2007. szeptember 15-én tizenhárom, Budapest épített és természeti értékei iránt elkötelezett civil szervezet közös nyilatkozattal hozta létre a Podmaniczky Páholyt.

Az alakulás emlékét bronztábla őrzi az Ybl Miklós által tervezett Lánchíd-palotán, melyben egykor a báró Podmaniczky Frigyes által vezetett, Budapest fejlesztését koordináló Közmunkák Tanácsa is székelt. A Páholy célja, hogy aktívan részt vegyen a Budapestet érintő fő programok, projektek véleményezésében és felemelje szavát, amikor valamely értéket az eltűnés veszélye fenyeget.

(folytatás a Főoldalról)

Az alakulástól eltelt időben többször fordultak nyílt levéllel az illetékesekhez és a nyilvánossághoz többek között a városképi jelentőségű, míves postaládák, valamint Andrássy úti telefonfülkék megtartásáért, a Tavaszmező utcai műteremház megmentéséért, kiállítással emlékeztek meg a XIX. században épült, ám értékeik és jelentőségük ellenére az utóbbi években elbontott épületekről. 2010-ben ajánlást tettek és mintát biztosítottak a budapesti kerületeknek saját értékvédelmi rendeletük megalkotásához.

A Páholy adminisztratív feladatait a Budapesti Városvédő Egyesület látja el, elérhetőségeik megegyeznek.

Alapítók:

Budapest Kör
Budapest Világörökségéért Alapítvány
Budapesti Városvédő Egyesület
ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület
Kamermayer Projekt Egyesület
Kós Károly Egyesülés
Lát-Kép Egyesület
Levegő Munkacsoport
Magyar Urbanisztikai Társaság Budapesti Tagozata
Nagy Budapest Törzsasztal
Óvás! Egyesület
Szeretem Budapestet Mozgalom
Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület

A Páholy titkára: Buza Péter

szóvivője: Saly Noémi