Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

A Citadella államosítása

Új gazdát kapott a Citadella

Egy hónapon belül távozniuk kell eddigi használóinak

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. használatába kerül a Citadella, miután lezárult a világörökségi törvény alapján folytatott közigazgatási eljárás a nemzeti vagyon részét képező Citadella használatával, hasznosításával kapcsolatban.
A kedden megjelent határozat kimondja, hogy a Citadella eddigi használata, hasznosítása nem felel meg a világörökségi törvényben foglalt követelményeknek, ezért a Citadellát használó, hasznosító személyek, társaságok és cégek kötelesek az általuk birtokolt területeket 30 napon belül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mint az állam tulajdonosi jogait gyakorló szerv birtokába adni – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkársága kedden az MTI-vel.
A kommüniké kiemelte: a kormány a Citadella használati viszonyainak tisztázását akarja, így minden jogi lépést megtesz annak érdekében, hogy érvényre juttatva a közérdeket “a kiemelt értéket képviselő, a budapesti világörökségi helyszín részét képező Citadellán rendet tegyen, és visszavegye az állami tulajdonú ingatlant a Citadellát hasznosító magáncégektől, amelyek már eddig is számos esetben jogszerűtlenül jártak el”.
A kultúráért felelős miniszter a világörökségi törvényben előírtak szerint felülvizsgálati eljárást indított a Citadella használatára vonatkozóan. A kedden született határozat 30 napon belüli birtokbaadásra kötelezi az ingatlan használóit, mert nem feleltek meg a világörökségi törvényben foglalt szempontoknak. A határozat fellebbezésre való tekintet nélkül végrehajtható.