Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Aláírásgyűjtés a Városligetért

Tiltakozás és aláírásgyűjtés a Városligetért

Miért tiltakozunk?

  • A Parlament Papcsák Ferenc javaslatára 2013. dec. 13-án törvényt alkotott, melyben a Múzeumi Negyedet, a Liget egész területét kiemelt beruházássá nyilvánították, 99 évre elvéve a fővárosiak, a fővárosi és a Zuglói önkormányzat minden beleszólási jogát.
  • A Városligeti törvénnyel a Múzeumi Negyedet kivonták a társadalmi egyeztetés törvényi kötelezettsége alól, ezzel jelentősen sérült az átláthatóság és részvétel demokratikus elve. Átléptek minden társadalmi és civil egyeztetést.
  • Városliget Zrt 2014. márciusában minden hatástanulmány és háttérszámítás nélkül öt épület megtervezésére írt ki tervpályázatot, a főváros közzétette a Városliget Építési Szabályozásának tervét. Ebben összesen 120.000 négyzetméternyi megépítendő szintterület szerepel. Ezzel megszűnik a Városliget, mint közpark!
  • A Múzeum negyed terve ellentétes a főváros hosszú távú szabályozási tervével, Budapest elfogadott városfejlesztési koncepciójával. Ezért törvényt hoztak arról, hogy a Városliget beépítését ezen tervek mellőzésével kell megoldani. Negligálták jelentős szakmai szervezetek véleményét, melyek mind más un. barnazónák fejlesztését (Rákosrendező, Népliget környéke, Gázgyár, stb.) javasolták.
  • Irreális méretű és elfogadhatatlan a Hermina út Erzsébet Királyné út sarkára, a parkba, a sportpályák és sok tucatnyi fa helyére terveztetett 46.000 négyzetméteres, (Dunapláza méretű) 40 méter magas Új Nemzeti Galéria és a Királydomb helyére tervezett 3000 négyzetméteres Tudás- és Élményközpont mélygarázzsal.
  • A Városliget Pest tüdeje, zöld területe, lombtömege a túlépített VI. VII. kerületben lakók számára létfontosságú, s melyet az új épületek elfalaznának tőlük. A zöldterület jelentősen csökkenni fog, az elképzelés a jelenlegi 5,7 %-os beépítés túllépésével, hozzávetőleg 13%-os beépítéssel számol. A Vagyonkezelőnek további vendéglátó és turisztikai épületek emelésére is joga van, amellyel a beépítettség még nagyobb lesz.
  • A Liget jelenleg is túlhasznált. A tervezett + 1-1,5 millió látogató, a tömeg a Ligetet tönkretenné, a park maradékán a budapestiek pihenését lehetetlenné tenné. A turistatömeg jelentős plusz autó- és buszforgalmat generálnak majd, melyek elhelyezése nem megoldott.
  • A Liget pihenőparki funkciói csökkennének, a rekreációval, sétával, sportolással, kocogással, játszóterekkel szemben a bevétel, a turizmus, az idegenforgalmi funkció kerülne előtérbe. Sérül az egészséges környezethez való alkotmányos jog.

Mindezek okán kérjük, aláírásával támogassa petíciónkat.
Állítsuk meg ezt a végiggondolatlan, megalomán tervet, mielőtt nem késő!

Civilzugló Egyesület

 

További információ: 06 20 930 89 87 www.civilzuglo.hu

 

[spiderpowa-pdf src=”https://varosvedo.hu/wp-content/uploads/2014/03/peticio_liget-1.pdf”]Városliget petíció

Petíció Liget, itt letölthető word-formátumban