Press "Enter" to skip to content

Új emléktáblák a Lánchídon!

Clark emléktáblaÚj emléktáblák a Lánchídon!

Surányi András felvételei

[nggallery id=1]

Ma is áll még egy WilliamTierney Clark által tervezett híd Angliában is. Formájában a Hammersmith-ihez és a Shorham-ihoz, valamint a mi Lánchidunkhoz is hasonló, csak méreteiben sokkal kisebb.

1832-ben épült Buckinghamshire grófságban, a Temze felett, Marlownál.

Marlow polgárai egyesületet alapítottak a híd körüli teendők vigyázására és W. T. Clark (1783-1852)emlékének ápolására.

Már 16 éve emléktáblák is megörökítik ezt a „rokoni kapcsolatot”. Egy Budapesten, egy pedig Marlow-ban.

1998-ban, Budapest egyesítésének 125. évfordulóján Ráday Mihály egyesületi elnök kezdeményezésére, a Budapesti Városvédő Egyesület meghívására a Marlow-Bridge Society küldöttsége fővárosunkba látogatott, hogy részt vegyen annak az emléktáblának az elhelyezési ceremóniáján, amellyel a két híd rokonságát kívántuk megörökíteni a mi Lánchidunkon, emléket állítva egyúttal a nagyszerű angol tervezőnek is.

Az emléktábla ma is látható a híd pesti oldalának déli kandeláber-csokra alatt.

Váci Sándor (Alex Vaci), Londonban élő magyar mérnök azzal a javaslattal kereste meg 2011-12 telén Csorba Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját és Ráday Mihályt, a Budapesti Városvédő Egyesület elnökét, hogy támogassák elképzelését, melynek célja a magyar fővárosban méltó emléktáblát állítani William Tierney Clark angol mérnöknek, a budapesti Lánchíd tervezőjének.

Mivel Buda és Pest középkori elkülönültségéből valóban a Lánchíd teremtette meg a modern Budapestet, hasznos lenne, ha a budapesti városlakók, illetve a Budapestre érkező turisták többet tudhatnának meg erről a kiemelkedő 19. századi mérnökemberről, akit – bár nincsenek rokonságban – hasonló vezetékneve miatt sokszor összetévesztenek a Lánchíd kivitelezését vezető, majd Magyarországra települő másik Clarkkal, Adammal – írta.

Clark emléktáblaW. T. Clark London egyik Temze-parti negyedében, Hammersmith-ben élt, és itt tervezte azt a lánchidat, amely – erősen átépítve – ma is áll, és amely eredeti formájában annak idején annyira lenyűgözte Széchenyi István grófot, hogy ezért Clarkot választotta az első budapesti híd állandó tervezőjének. Váci Sándor elképzelése szerint párhuzamosan a Hammersmith Bridge talapzatra is kerülne elhelyezésre emléktábla, annak angol nyelvű változata. Ennek finanszírozását az egyik legjelentősebb angol szakmai egyesület, az Instituton of Civil Engineers vállalta. A táblák párhuzamos készíttetése természetesen lehetővé teszi a költségek ésszerű tervezését is.

Váci Sándor a neves (a fővárosban is több köztéri munkájáról ismert) szobrászművészt, Kutas Lászlót kérte fel a táblaterv elkészítésére. Eszerint a bronz relief hármas tagolású lenne, középen a portréval, két szélén pedig a Lánchídra, illetve a tervezőre utaló rövid szöveggel. A pesti oldal jobb nagy hármas kandeláberének talapzatán lehetne méltóképpen elhelyezni, hiszen a másik oldalon már ott a fent említett tábla.

Csorba és Ráday az ügy mellé álltak, segítettek a tábla szövegének végső megfogalmazásában és a terv megvalósításához, kivitelezéséhez szükséges budapesti kapcsolatokat, s anyagi támogatásokat felkutatni, illetve előteremteni, az engedélyeket, hozzájárulásokat beszerezni.

A bronztábla-hármas elkészült, s már ott a híd lámpacsokrán az Akadémia felőli oldalon. Középen Kutas portréja Clarkról, hátterében a lánchíddal, ettől jobbra és balra a kísérő szöveg olvasható magyar és angol nyelven.


És június 12. kánikulai délutánján sor került az elkészült három részből alkotott emléktábla-együttes felavatására.

  ” William Tierney Clark élete számos olyan értéket hordozott, amelyeket szeretnénk megtartani és a jövő számára örökül hagyni” – mondta Szentes Tamás főpolgármester-helyettes ünnepi beszédében. Hangsúlyozta: az építész elhivatott volt, szerette a szakmáját, és maximalista volt mind magával, mind munkatársaival szemben. A híd építésekor személyesen ellenőrizte a különböző beszállítók által gyártott elemek minőségét, és nagy hangsúlyt fektetett az építésben részt vevők kiválasztására is. “A legjobb minőséget akarta elérni, mert ő az örökkévalóságnak dolgozott.”

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Városvédő Egyesület koszorújának elhelyezése után a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott fogadáson Váci Sándor az ugyancsak Kutas László által készített bronz emlékérmekkel köszönte meg az akcióban részt vevők munkáját

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .