Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Margit hídi új Héraklész

 

Margit hídi új Héraklész

Szöveg és kép: Szöllősi Ferenc

Margit h<d, Herkules-szoborIdén tavasszal, közeledve az országgyűlési választás időpontjához, nemegyszer megtörtént, hogy amikor egy építkezés dolgozói valamilyen okból – például ebédszünetet tartva – kis időre elhagyták munkahelyüket, ott hirtelen díszbe öltözött politikusok jelentek meg, felavatták, amit ott találtak, titkáraik pedig gondoskodtak arról, hogy ennek híre menjen. Aztán az ebédszünet után folytatódott az építőmunka, szinte tálcán nyújtva a lehetőséget egy jövőbeni újabb ünnepélyes aktusra – felavatásra, átadásra, megnyitásra -, amikor politikai szempontból esedékes lesz. Nem lenne meglepő, ha a következő hetekben a százharmincnyolc éves Margit híd nevével találkoznánk egy győzelmi jelentésben. Egyrészt, mert helyhatósági választás lesz az ősszel, másrészt, mert avatni lehet, ismét.

margithid-herkules1Mert lám, még mindig serény munka folyik rajra. De végre helyén van, s értő kezek csiszolgatják második világháború utáni újjáépítéskor a budai oldal második pillérjének déli oldaláról elhagyott, s azóta hiányzó díszt, az Adolphe Martial Tabard francia művész által tervezett Héraklész-szobrot. (A hídfők melletti, alacsonyabb pillérek két oldalára négy Niké, eggyel beljebb, a magasabb pillérekre négy Héraklész került. A szárnyas, meztelen alakok dúsan megrakott hajókból emelkednek ki, csak amíg az istennő a bőség jelképei, az oroszlánkoponya sisakos férfiisten fegyverek között áll.)

A 2009-ben kezdődött felújítás befejezéseként kedden Tarlós István főpolgármester adta át a hidat” – olvashattuk-hallhattuk 2011. december 20-án a lélekemelő hírt a Budapesti Közlekedési Központ számos médium által közreadva. Láthattuk is, ahogy a jelzett személyiség az építkezés utolsó mozzanataként felkapcsolja a díszkivilágítást. Amelyik hírközlő a fővárosi önkormányzat kommunikációs irodájának a közleménye alapján tájékoztatott, az esetleg továbbíthatta azt a teljes őszinteséget sugalló kitételt is: „A felújítási munkákból még néhány apró lépés maradt a 2012-es esztendőre is. Ekkor készülnek el a Jászai Mari téri gyalogos átkelőhelyek, a budai oldali vágányszéthúzás és a margitszigeti lehajtó egy szakasza”

margithid-herkules2

Néhány? Apró? Akkor már tudható volt, hogy az elcseszett közbeszerzési eljárás következtében korán sem lehet még lezárni a 26 milliárdos rekonstrukciót: a 26 milliárdos rekonstrukció: a hiányzó egy pillérszobor pótlása és a hét meglévő restaurálása még odébb van – csak 2013 júliusában foghatott bele a Reko Konzult Kft., s ér a következő hetekben a majdnem 336 milliós ajánlattal elnyert munka végére. Ekkor tényleg befejeződik a Margit híd 2009-ben elkezdett nagy rekonstrukciója. Vagy mégse? Wild László, a műemléki helyreállítás tervezője elkészítette a híd egykori vámházainak a tervét is, ezeknek az alapját meg is építették, ám előre deklaráltan csak valamikor később lesznek esedékesek a házacskák.

Azaz megállapíthatjuk: ad még újabb alkalmat avatásra a Margit híd.

 

One Comment

  1. […] A https://varosvedo.hu/2014/07/18/margit-hidi-uj-heraklesz/ oldalon határozottan kijelentik, hogy Nikét, illetve Héraklészt ábrázolják a szobrok. Az interneten rákeresve az e két nevet említő első dokumentum 2008-ból származik és Wild László írása (https://library.hungaricana.hu/hu/view/HidakUtak_Lanchid_10/?pg=53&layout=s ),  amiben csak a férfialakra ad magyarázatot, miszerint “Az arc felett a fején vicsorgó oroszlán-maszk látható, amely Héraklész attribútuma.”, de a nőalakról még ennyit sem. 2013-ban a BKK közleményében (https://bkk.hu/2013/07/juliusban-elkezdodik-a-margit-hid-pillerszobrainak-helyreallitasa/) ezt írta: “Az ikonográfiailag többértelmű alakok nem a mitológiai Herkulest és Nikét ábrázolják, hanem azok művészileg szabadon alakított változatait.” De például Csordás Lajos (https://library.hungaricana.hu/hu/view/BFLV_Bn_50_13_2005_4/?query=margit%20h%C3%ADd%20alakjaiban&pg=155&layout=s ) szerint a nőalakban a Duna testesült istennővé. Mi az igazság, és hol lehetne erről a találgatásoknál részletesebben olvasni (esetleg hallani, amennyiben tv- vagy rádióműsorban esett erről szó). […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .