Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Podmaniczky–díjasok 2014

 

Podmaniczky–díjasok 2014.

A Város-és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) – mint minden évben 1982. óta – 2014-ben is átadja a Podmaniczky -díjakat.

A díjakat minden évben az Országos Találkozó alkalmával adjuk át mindazon magánszemélyeknek és közösségeknek, akik foglalkozásuktól, munkahelyi kötelezettségüktől függetlenül, vagy azt jelentősen túlteljesítve a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek védelmében.

A Város-és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) XXXIII Országos Találkozójának és Szakmai Konferenciájának idén Mezőkövesd városa adott otthont.

A Podmaniczky –díjak átadására:

2014. július 11.-én, pénteken 20 h-tól

Mezőkövesden Népi Művészetek Házában, Táncpajta (Hadas Városrész),
>

ünnepélyes keretek között a város Polgármestere által adott fogadáson került sor.

3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori utca 5.-7.

A díjakat Ráday Mihály a Szövetség elnöke adta át.

[BMo_scrollGallery id=7 sG_thumbPosition=right sG_images=1 duration=slow gallery_width=600 gallery_height=400 thumbs_width=100 thumbs_height=100 sG_caption=1 sG_start=1 sG_loop=0 sG_loopThumbs=0 sG_clickable=0 sG_opacity=40 sG_area=200 sG_scrollSpeed=2 sG_autoScroll=0 sG_aS_stopOnOver=1 sG_diashowDelay=0 sG_followImages=1 sG_responsive=1 ]

Díjazottak:

Lantos Antal

helytörténész

Budapest

Lantos Antal harminc éve foglalkozik helytörténettel. Az önkormányzat megbízásából 2006. óta hivatalosan is, a Corvin Helytörténeti Klub elnökeként koordinálja a helytörténeti munkát, korát meghazudtoló energiával. Elindította a pontos, levéltári adatokon, jegyzőkönyveken alapuló helyi történetírást, megírta a XVI. kerület elődtelepüléseinek a történetét. Számos egyéni kutatása jelent meg, rendszeresen szerkeszt és lektorál helytörténeti kiadványokat. Személyes harcának köszönhető, hogy a kerület helytörténeti gyűjteménye 2010-ben méltó helyet kapott, és, hogy még ugyanabban az évben jelentős állandó kiállítás nyílt meg ott. 2001 óta munkatársaival számtalan kiállítást hozott létre. Elkészíttette a kerület pontos, történelmileg hiteles térképét. Munkatársaival feltérképezték a kerület építészetét, könyvben és kiállítás sorozaton is. Kezdeményezésére indult meg a helytörténeti gyűjtemény szisztematikus fejlesztése, bővítése, a túlnyomó részt az általa felkutatott levéltári anyagok, korabeli sajtó digitalizálásával. Kezdeményezésére és az ő szerkesztésében indult meg immáron 6. éve a helyi önkormányzati újság helytörténeti rovata.

Nagy Gábor

építész, műemlékvédelmi felügyelő

Nagy Gábor tervezési munkái közül valósult meg 80 lakás üzletekkel való megépítése Kiskunhalason, a Csornai Kórház bővítése, a református templom és parókia felújítása Tinnyén, tetőtér-beépítések Budán, a harangtorony építése Pilisen. 1994-ben került az Országos Műemlékvédelmi Hivatalhoz, kezdetben Baranya megye, majd Budapest Belváros műemléki felügyelőjeként, illetve a Közép-magyarországi Régió (Budapest és Pest megye) szakmai vezetőjeként dolgozott. 2011-ben a Pest Megyei Kormányhivatalnál Pest és Nógrád megye Kulturális Örökségvédelmi Irodáját vezette.2013-tól a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalát vezeti (az ország 21 Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala közül egyedüli műemlékesként!). 2013-ban 3 szakmai napot szervezett „Építészet és műemlékvédelem” címmel, ezzel is segítve összetartani a valaha oly jól szervezett magyar műemlékes csapat egy részét. Tagja az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága Elnökségének és a Magyar Építész Kamarának. Évek óta részt vesz különböző tervtanácsok munkájában. Rendszeresen publikált műemlékes szakmai lapokban. Eddig két könyve jelent meg, a harmadik nyomdában van. Példaértékű az az igyekezet, mellyel megteremti annak lehetőségét, hogy legalább azon a kis részén az országnak, amelyben feladatott kapott, ott a műemlékek védelmét fontosnak tartsák, s elismerjék, e tevékenységet hagyják élni. Hátha e példa „ragadós” lesz, s újra lesz magyar műemlékvédelem.

Szmodits Júlia

építész

Budapest

Szmodits Júlia, a tizenkilenc éves YBL Egyesület alapító alelnöke, tizenegy éve elnöke, vezetője, motorja, az YBL Bicentenárium rendezvénysorozat főszervezője. Tizenkét éve találta ki a „Míves mester-díjat, s az ezt az elismerést átadó áprilisi ünnepséget az „Építészek és Építőmesterek Napját”, amely Ybl Miklós születésnapja, a Mester emlékünnepe is évről évre a róla elnevezett téren. Szmodits Júlia, tálán nem bántó, ha így fogalmazunk, az örökségvédelem tudatos gondolkodásának „lerázhatatlanul” küzdő terjesztője, harcosa.

Varga Károlyné

Tapolca

Varga Károlyné a Tapolcai Városszépítő Egyesület Ifjúsági Tagozatának vezetője. Városszépítő munkája elsősorban a fiatalok körében teljesedett ki, vetélkedők, helytörténeti bemutatók, kirándulások, táborok keretében. .Kezdeményezésére 2008-ban az Egyesület kiadásában az ifjúság kezébe adta „Helytörténeti munkafüzet kisiskolásoknak. Tapolca és környéke története napjainkig” c. munkáját.

A Város és Faluvédők Szövetsége -„Ifjúság az épített és természeti értékek védelméért” címmel meghirdetett – ifjúsági pályázatára négy általános iskola és két középiskola diákjainak rekordokat döntögető mennyiségű (esetenként 60 – 110) munkája számos sikert, elismerést hoz a gyerekeknek, s egyúttal a városnak is. Varga Károlynénak kiemelkedő érdemei voltak a2008.évi VFSZ, „Hungaria Nostra” XXVII. találkozójának szervezésében és lebonyolításában, és a . 2011.évi Országos Ifjúsági Örökségvédelmi tábor segítésében , programok szervezésében, vezetésében. Kiemelkedő közreműködése nagyban hozzájárult a tábor sikereihez. Kérésre segítőkészen rendelkezésre állt minden esetben.

A „Virágos Tapolcáért” mozgalom lelkes, hozzáértő közreműködője, egyik szervezője, a zsűri vezetője – többek között.

Nehéz lenne minden „társadalmi munkát” felsorolni, ami Varga Károlyné közreműködésével vált sikeressé. Aktívan közreműködött pályázataink sikerében is. Szakmailag sokoldalú, kiemelkedően nagy hozzáértéssel, önzetlenül végzi munkáját immár három évtizede sikeresen, példaértékűen

Arrabona Városvédő Egyesület

Győr

A győri Arrabona Egyesület éppen öt éve alakult meg: legfontosabb célja, hogy városának építészeti öröksége fennmaradjon. Tagjai elvégezték a győri Széchenyi tér építéstörténetének kutatását, kinyomozták a Mária szobor hiányzó alakjainak jelenlegi „tartózkodási helyét” és javaslatot tettek a tér helyreállításához: fontos és mindenképpen betartandó szempontokat adtak. Sajnos a tér tervezője ezt nem vette figyelembe .A levéltári kutatások alapján olyan értékes írásos dokumentumokat és terveket gyűjtöttek össze, melyek alkalmasnak látszottak a földből előkerült Duna bástya hiteles újjáépítésére. Az Arrabona Egyesület hírportálján és a médián keresztül képes megmozgatni Győr civil lakosságát. Az Arrabona Egyesületet szakszerű építészettörténeti kutatásaiért, példaszerű civil mozgósító munkájáért ismeri el a díjjal A Hungaria Nostra szervezete.

Perczel Anna

Budapest

Perczel Anna 1996-98 között tanulmányt készített Pest régi zsidónegyedéről, annak lakóházairól, a Soros alapítvány támogatásával. A kutatási anyag egy része megjelent az Új Magyar Építészet című folyóiratban, amikor ez a negyed a világörökség védelme alá került. Azóta folyamatosan foglalkozik Budapest régi pesti zsidónegyedével és azoknak a terveknek a kritikájával, melyek — a nemzetközi védelem ellenére — lehetővé teszik a negyed építészeti hagyományainak rombolását. Elkészítette a Főváros részére a zsidónegyed értékeiről szóló tanulmányt, majd – több társával együtt – a zsidónegyed rehabilitációs lehetőségeiről szóló tanulmányt. Az ÓVÁS! Egyesület szervezésében. A vezetése mellett Alternatív terv készült a zsidónegyedről, hogy bemutassák azt az utat, ami nem rombolásra, hanem a történelmi negyed rehabilitációval összekapcsolódó megőrzésére épül. Tervüket Alternatív gondolatok a zsidónegyedről címmel kiállításon mutatták be a Centrális galériában – és még sorolhatnánk sokrétű tevékenységét.

Grünberger Tamás

Budapest

Grünberger Tamás a család hagyományait megőrizve, apja foglalkozását követve csillárkészítő műhelyt tart fenn a budapesti Nagymező utcában. Talán már csak egyedüli iparosként, az iparág művészeként végzi a különböző korok csillárjainak, egyéb lámpatesteinek javítását, pótlását, rekonstrukcióját, s minden stílusban „otthon van”. Keze nyomát láthatjuk a Dohány utcai neológ zsinagóga és Zsidó Múzeum, az Uránia mozi, a Fővárosi Operett Színház és Moulin Rouge, az OTP Bank Nádor utcai központja, a Legfőbb Ügyészség székháza, a brüsszeli Magyar Nagykövetség, a veszprémi MKB székház, a kötcsei templom, a Magyar Tudományos Akadémia székháza, és a Zeneakadémia épületeiben. Ő öntötte az „örökös tagság” elismertjeinek lábnyomait a Nagymező utcán. Munkáját számos szakma elismerés fémjelzi. Számos esetben árkedvezményekkel, adományokkal, ingyen-munkával segítette valamely műemlék épületünk megújulását.

Larix-Co. Bt.

Újszilvás

A Larix-Co.Bt. 1995-től működik Újszilváson. Fő tevékenységi körük egyes építési korszakok építőkultúrájához igazodni képes műves, egyedi épületasztalos szerkezetek, elsősorban minőségi nyílászárók gyártása és beépítése, néhány darabos megrendeléstől nagyobb sorozatokig. Termékeik LARIX fantázia néven készülnek, 100 %-ban szakképzett munkatársak segítségével, ÉMI minősítéssel. Nyíri Sándor vezetésével az épületasztalos szakma minden fogását ismerik. A Larix-Co.Bt. műhely referenciái egytől-egyig gonddal kivitelezett műves, nemegyszer „művészi” munkák! Országszerte számos épület tanúsítja a mester szaktudását, Pl.: a kispesti Hungária Gyermekotthon homlokzati nyílászárói, a 14. századi várpalotai Thury-vár rekonstrukciója során készült külső-, belső nyílászárók Gróf Zichy Nándor palotája Budapesten, vagy a Róth Miksa műhelyéből való színes üvegablakok restaurálása és még sorolhatnánk…

Dr. Boda Anikó

festőművész

Gödöllő

Dr. Boda Anikó jelentős szerepet vállal Gödöllő város kulturális közéletében, alapító tagja és egyben titkára a Gödöllői Királyi Kastély Barátai Egyesületének. Aktív résztvevője a Kulturális Örökség Napok helyi rendezvényeinek, számos helytörténeti háttérkutatást végzett. Boda Anikó és családja az örökösöktől vásárolta meg Gödöllő-Máriabesnyőn a teljesen leromlott, roskadozó állapotú Arady-villát. Szakemberek bevonásával több éven át tartó helyreállítással tették lakhatóvá az épületet. Kívül és belül az eredeti elemek megtartásával, ill. pótlásával valódi ékszerdobozzá varázsolták a hajdan szép napokat és vidám közösségeket vendégül látó villát. Jelenleg a kert rekonstrukciós elemekre épülő helyreállítása folyik.

Dr. Szabó József

mezőgazdasági gépészmérnök

Gödöllő

Dr. Szabó József a magyarországi mezőgazdasági gépgyártás történeti kutatásának egyik kiemelkedő alakja. A mezőgazdaság gépesítésének témakörében 1980 óta publikál tudományos tanulmányokat és tart előadásokat. Az általa alapított és vezetett Agrár Technikatörténeti Egyesület kezdeményezésére rendezik meg évente ( idén immár 6. alkalommal) Gödöllőn a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeumban a Gépgyűjtők Országos Találkozóját. Ez a rendezvény összefogja az értékmentés ezen speciális területén tevékenykedő gyűjtők körét. Az egyesület itt adja át az „Év gyűjtője” elismerést három kategóriában az arra érdemeseknek. A fiatalokat játékosan vezeti be a régi mezőgazdasági gépek történetének megismerésébe, melynek kitűnően lebonyolított rendezvényei voltak az elmúlt években az általa helyben szervezett Múzeumok Éjszakája rendezvények eseményei is. A múlt agrár-technikatörténeti értékeinek megmentéséért kifejtett több évtizedes elhívatott, példamutató munkájáért érdemes a díjra.

Balatoni Múzeum

Keszthely

A nehézségek ellenére a Balatoni Múzeum példás fejlődést mutat évek óta. Az állandó és időszakos kiállítások mellett a múzeum nagy hangsúlyt fektet a kutatási munkákra és a gyűjtemények folyamatos fejlesztésére. A múzeum egyik, ha nem a legnagyobb erénye, hogy olyan múzeumpedagógiai programot folytat, ahol a gyerekeket óvodás kortól a középiskoláig bezáróan megismerteti a Balaton természeti kincseivel és a környék kulturális örökségeivel. Részükre nyári táborokat szerveznek, ahol tevőlegesen részt vehetnek a régészeti és természettudományi kutatásokban. A múzeum legutóbbi jelentős lépése az évek óta bezárt kőtár újbóli megnyitása volt, ahol a római kortól a barokk korig bezárólag ismerkedhetnek meg a látogatók a környék régészeti emlékeivel. A Balatoni Múzeum összefogja a városka civil társadalmát. A múzeumot Havasi Bálint régész – igazgató vezeti és irányítja.

Megosztott díjat kapnak:

Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei és

Kovács Ágnes

a Sárospataki Református Kollégium főépítésze

Kovács Ágnes kollégiumi főépítész irányításával példamutató módon restaurálták a

Sárospataki Református Kollégium legreprezentatívabb helyiségét, a Nagykönyvtár dísztermét 2013 és 2014 között. Az eredeti festést több rétegű átfestés takarta, amelyről a felesleges festést eltávolítva újra az ablakok közötti „szalag-motívum” a 180 évvel ezelőtti formájában látható. A felújítás érdeme, hogy az eredeti fapadló nyolcvan százalékát sikerült megőrizni és konzerválni.

A könyvtár négyszáznegyvenezer kötetet kitevő állományának több ezer becses, mívesen kötött példányát veheti szemügyre a Sárospataki Református Kollégium „ékszerdobozaként” is nevezhető dísztermét felkereső látogató. A Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek munkatársai végezték a díszteremben őrzött könyvek felújítás előtti és utáni mozgatását. A díszterem átadásával egyidejűleg egy kamara-kiállítást is készítettek, amely az elmúlt évszázadok féltett könyvészeti „kincseit” mutatja be.

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .