Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Neuschloss Kornél

 

A százötven éve született Neuschloss Kornél építész 

Neuschloss KornélA sikeres építész középiskolai tanulmányait Pesten a Belvárosi Főreáliskolában végezte. Egyetemi tanulmányait előbb Európa egyik legfontosabb műszaki egyetemén, Zürichben, majd a budapesti bölcsészettudományi egyetemen folytatta. A magyar fővárosban művészettörténetből doktori címet szerzett.
Neuschloss Kornél svájci származású felesége, Knüsli Lujza hatására a református felekezethez csatlakozott. Idővel mindketten fontos szerepet vállaltak a budapesti református közéletben. A neves építész évtizedeken át a Budapesti Református Egyházközség presbitere, majd 1932-től élete végéig a Budapesti Református Egyházmegye építésügyi bizottságának tagja volt. Az ő ajánlására kapta meg Kós Károly 1908-ban első megbízását, az óbudai református parókia tervezési munkáját.
Neuschloss Kornél legfontosabb munkái az 1910-es évek elején készültek. Tervei szerint valósult meg Budán az Országos Meteorológiai Szolgálat központi épülete, és életművének legértékesebb darabjai, a Fővárosi Állat és Növénykert főbejárati kapuja valamint a Vastagbőrűek háza, más néven Elefántház.
Építészeti munkásságában fontos szerepet kaptak a Magyar Királyi Posta által biztosított megrendelések is. Tervei szerint épült meg e vállalat zimonyi, illetve Budapesten a Verseny utcában található épülete. A posta tisztségviselőinek lakónegyedét is Neuschloss Kornél tervezte, amely Zuglóban a Gyarmat és Gervay utcában található.
Több közéleti megbízatása mellett a Magyar Építőművészek Egyesületének elnöki tisztét is betöltötte1912 és 1914 között. Az építészeti és művészettörténeti tevékenysége mellett, régészeti munkássága is figyelemre méltó. A Magyar Királyi Ludovika Akadémián az építési szerkezettant oktatta az 1920-as években.
A legfontosabbak az építész zuglói munkái, az ifjak által is kedvelt állatkerti épületei, amelyek XIV. kerület féltett műemlékei. A Vastagbőrűek házának az 1990-es években végrehajtott szakszerű helyreállítása méltán érdemelte ki az Európa Tanács műemlékes kitüntetését, az Europa Nostra-díjat. Budapest XIV. kerület, Zugló Önkormányzatának kiemelt figyelme nemcsak a turisták által gyakran látogatott területekre, épületekre terjed ki, hanem olyan építészetileg és helytörténetileg is fontos városnegyedekre, mint a zuglói Postástisztviselő telep.
Ennek a telepnek a tervezője egy olyan építész volt, aki itt Alsórákoson hatvan ház megalkotásával tudta kiteljesíteni életművét.

A Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely vezetőjeként fontosnak tartom, hogy Neuschloss Kornél életét és munkásságát mind több fővárosi polgár megismerje.

Millisits Máté

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .