Titkár: +36/30/9-642-179 [email protected]
Oldal kiválasztása

A városi zöldterületek és zöldfelületek védelmében megfogalmazott kiáltványhoz folyamatosan várjuk a csatlakozó magánszemélyek és szervezetek jelentkezését a greenpeace.hu/zoldterulet oldalon!

14_800A városi parkok, fasorok és egyéb zöldfelületek – városképi, egészségvédelmi, ökológiai és klímavédelmi jelentőségüknek megfelelően – világszerte felértékelődtek. A 21. században többé nem tartható az a tervezői szemlélet, amely a zöldterületekre mint üresen álló építési telkekre, a zöldfelületi elemekre pedig mint zéró értékű, máshol pótolható objektumokra tekint. A közelmúltban mégis számos esetben csökkent a zöldfelület egy-egy terület felújításakor. A Dagály strand, az angyalföldi Duna-part, a József nádor tér, a Kossuth tér átalakítása csak pár példa erre. A Városligetben és a Római-parton tervezett tömeges fairtás is azt mutatja: a zöldterület védelme nem prioritás a városfejlesztésnél. Nem születnek alternatív tervek és nem folyik egyeztetés a lakossággal, ezért is övezi sok esetben felháborodás az ilyen átalakításokat. Mindezen változtatna, ha Magyarországon meglennének a hatékony városi zöldfelület-védelem törvényes feltételei.

Alulírottak ezért sürgős intézkedésre szólítjuk fel a kormányt, az országgyűlési képviselőket, valamint a főváros, a kerületek és a hazai városok vezetőit az alábbiak szerint:

1. A városi zöldterületek és fasorok kapjanak az infrastrukturális hálózatokéval megegyező védelmet! Csonkításukra, eltávolításukra ne teremtsen jogalapot más szolgáltatások fejlesztése vagy új beruházások kivitelezése. Óvjuk meg a közparkokat és a közkerteket!

2. A fejlesztések elsősorban a leromlott állapotú városrészek rehabilitációját szolgálják, és ne a város meglévő zöldterületeit terheljék! A köz- és magánfejlesztések továbbá mindenkor legyenek tekintettel a meglévő zöldfelületi értékekre, és gazdagítsák további elemekkel a zöldfelületi vagyont.

3. Jó gazdát a városi zöldfelületeknek! Legyen minden városi önkormányzatnál felelőse a zöldterületek fenntartásának és fejlesztésének, aki gondoskodik a vonatkozó jogszabályok megszületéséről és érvényesítéséről. Készüljön mindenütt zöldfelület-fejlesztési stratégia, megvalósulásának anyagi feltételeit tartalmazza a település éves költségvetése.

4. A kiemelt állami beruházások se mentesüljenek a környezet védelmét szolgáló előírások hatálya alól! Minden közparki, közterületi és közintézményi beruházáshoz készüljön zöldfelület-fejlesztési terv, melyet széles körben megvitatnak az érintettekkel. A terv biztosítsa, hogy a beavatkozások végeredményeként nő a zöldfelületek kiterjedése és javul a minősége, különös tekintettel a vegetáció klimatikus viszonyokra és levegőminőségre gyakorolt hatására.

5. Semmit a közparkokról a helyi civilek nélkül! Rögtönzött fejlesztések ne írhassák felül a települések hosszabb távú fejlesztési terveit és építési szabályzatát. Tervezési fázistól a megvalósításig biztosítsák az érintettek részvételét, valamint jogát a teljes körű tájékozódáshoz, illetve a döntések fellebbezéséhez. Alternatív fejlesztési tervek is készüljenek. Minden változatnál mutassák be azok várható környezeti hatásait és valódi (externáliákat is tartalmazó) költségeit.

A kiáltványt kezdeményező civil- és szakmai szervezetek, szakértők:

 • Bardóczi Sándor, okleveles tájépítész mérnök;
 • Beleznay Éva, építész-urbanista;
 • Budapest Kör;
 • Budapesti Városvédő Egyesület (BVE);
 • Greenpeace Magyarország;
 • Lányi András, író, filozófus;
 • Levegő Munkacsoport (LMCS);
 • Magyar Tájépítészek Szövetsége;
 • Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT);
 • Megyeri Szabolcs, kertész;
 • Meggyesi Tamás, professzor emeritus, BME Építészmérnöki Kar, Urbanisztika tanszék, egyetemi tanár;
 • Schneller István, építész-urbanista, egyetemi tanár.

További infók:

Háttéranyagok:

Az eddigi már megjelent cikkek címeit nézve jól látható, hogy a mai sajtóbemutatásnak a fő üzenete az volt, hogy bemutassuk:

Sürgősen orvosolandó, rendszerszintű probléma van a városi zöldterületek és zöldfelületek kezelése kapcsán. Ezért széles körű szakmai és civil összefogás jött létre, hogy kidolgozza a megoldási javaslatot és a döntéshozóktól várjuk annak végrehajtását.
 
 
A kiáltványhoz magánszemélyként itt lehet csatlakozni.
A jogi személyek, mozgalmak, hálózatok, szervezetek, szakértők és közszereplők itt csatlakozhatnak.
Néhány kép az eseményről (az eredeti galéria ide kattintva érhető el):

Forrás:
Greenpeace Magyarország Egyesület

Zászlós utca 54.
H-1143 Budapest, Hungary
Tel: +36 1 3927663 | Fax: +36 1 2008484
Web: greenpeace.hu
Facebook: Greenpeace.HU