Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Már omlásveszélyes a Bem téri műemlék

Sárga alapon fekete omlásveszély feliratú táblák fogadják a budapesti Bem József téren az arra sétálókat. A műemlék Radetzky laktanya falán nagyjából tíz méterenként elhelyezték a veszélyt jelző táblákat, de a fal melletti járdák továbbra is használhatóak. Ez nem sok jót ígér az épületnek, de a járókelőknek sem. A tulajdonost kötelezték az épületszerkezet állagának biztosítására, amit teljesített. De kérdés, hogy sikerül-e ezt hosszú távon is biztosítani, ha a ház egy része a jelek szerint bármikor leomolhat.

A 19. század negyvenes és hetvenes éveiben készült épületegyüttes, egykori laktanya és katonai élelemtár ügye a magyar műemlékvédelem egyik állatorvosi lova. A problémát ráadásul maga az egykori Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal okozta, amikor 2010-ben építési engedélyt adott ki akkor már ideiglenes műemléki védettség alatt álló épületre, ami jogszabályellenes. Az akkori tulajdonos, az Európa Ingatlanbefektetési Alap mégis engedélyt kapott egy új irodakomplexum felhúzására, az eredeti házak nagy részének elbontásával.

A terv nem valósult meg, idén májusban pedig gazdát cserélt az ingatlan: a HB Reavis szlovákiai hátterű ingatlanfejlesztőre szállt az ingatlannal együtt az építési engedély is, és bontani kezdett. A fővárosi kormányhivatal csak ekkor lépett. Megállapította, hogy jogelődje olyan építési engedélyt adott ki, amit nem lehetett volna: ezt vissza is vonta, amit bíróságon támadott meg a tulajdonos. A perben január végén lesz legközelebb tárgyalás. Egy másik eljárásban az állagbiztosításra és az eredeti állapot helyreállítására kötelező határozat hatályon kívül helyezését kéri az ingatlanfejlesztő, bár az állagbiztosítást már elvégezte, azt el is fogadták. Ha viszont a teljes határozatot hatályon kívül helyezik, további állagvédelemre nem lesz köteles. Ám ez is csak az április végi, következő tárgyaláson dőlhet el, ha születik ítélet. Ha a házak a jövőben életveszélyessé válnak, akkor lehetőség nyílik a lebontásukra a műemléki státusz ellenére is.

Fotó: Végh László
Forrás: R. Kiss Kornélia – Magyar Nemzet – 2016. december 15.

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .