Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Emlékfák és emlékkertek – Pesti L., Tarjányi F.

[box] Kedves szerkesztőség!

Birtokomba került a mellékelt kézirat, évekkel ezelőtt. Most előkerült a szelektálás során az irataim közül. Mivel több a Városvédő Egyesület számára értékes adat van a kéziratban, úgy gondoltam Önök talán tudják hasznosítani ezeket a Híradó hasábjain. Az emlékfák és a kertek is megérdemelnének egy-egy oldalt, vagy a kerületi csoportokat megkérni, hogy ellenőrizzék, ezek az adatok “élőek” -e, mert sok változás történt a városban 2010 óta. Magam tagja vagyok az Egyesületnek, a VI. kerületi csoporthoz tartozom. Végigfotóztam a kerületi emléktáblákat, és szobrokat, dokumentációs jelleggel. Az anyagot kiállítottam a MUOSZ-ban, majd a Liszt Ferenc téri Gyermekkönyvtárban. Cikket is küldtem róla Önöknek, de nem talált – úgy látszik – tetszésre. Tehát nem próbálkozom tovább. Mivel múlik felettem az idő, a nálam lévő “anyagokat” postázom oda, ahová – gondolom – esetleg értékelik. Nem vagyok képzett fotós, de a szobrok, épületek szépsége miatt van ez a hobbi. A mellékelt kézirat Pesti László hagyatéka, a Népliget megszállottja volt, mint a mellékelt is tanúsítja. Kérem hasznosítsák lapjukban –  megérdemelné –

Üdvözlettel Gálné Kovács Margit[/box]

2017_07_07_emlekfak_budapesten

Napjaink egyik neuralgikus problémája a fakivágás. Mindenkinek meg van az elmélete pro és kontra. A kiöregedett fák veszélyesek lehetnek, az ész nélkül kipusztítottakért kár. Az újra telepítés körül is vannak viták, például az, hogy egy a föld alá telepített építmény felett elhelyezkedő talajréteg mekkora fát képes eltartani? Üdítő egy ilyen cikket olvasni, mert előre mutat, megmozgat, közösséget épít, felhívja az értékeinkre a figyelmet, óvja és megőrzi emlékeinket.

Itt a nyár, gyermekeink békésen matatnak egyre okosabb telefonjaikon, melyek fényképezőgépet, térképet, pontos GPS-t, kommunikációs (adatátviteli) lehetőséget is tartalmaznak. Milyen vicces lenne, ha az alábbi listát kinyomtatva néhányan megpróbálnának a végére járni annak, hogy a felsorolt emlékfákból, emlékkertekből mi van meg? Létrehoztunk egy oldalt, amelyen a netán összegyűjtött anyagot, képeket, koordinátákat, leírásokat akár publikálni is lehet. Előre is köszönet érte!

(A kiemelt képet Móricz Simon készítette. Népszabadság, 2004.07.17.)

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .