Press "Enter" to skip to content

Semmelweis utcai fák, avagy agyonüssük-e

a láncon tartott, éheztetett kutyát?

mottó:

„Ó, nézd a furcsa, ferde fát,
Mint hajlik a patakon át,
Ó, lehet-e, hogy ne szeresd,
Hogy benne társad ne keresd?”
(Tóth Árpád: A fa.)

Hála istennek ma már nem csak felháborodunk azon, ha valaki kínoz egy állatot (kutyát), hanem a törvény is bünteti. Akár börtönbe is kerülhet a kínzó. Sajnos nagyon lassan haladunk afelé, hogy isten teremtményének tekintsük a növényvilág legnagyobb képviselőit, a fákat is.

Garay Klára

Hogy mi köze ennek a Semmelweis utcához? Sok! Nagyon sok! Ki kell vágni minden fát! Mert jött a szakértő és megmondta, hogy betegek. Vajon egy csonttá soványodott, egészségtelenül rövid láncon tartott kutyát is agyonütnének? Remélem nem. Nagyjából így kellene lennie a fákkal és a „szakértőkkel is”. Vagy úgy, ahogyan a régi Kínában volt: az orvost addig fizették, amíg a család egészséges volt. Ha betegek lettek, a doki nem kapott fizetést.

Ami a kutyánál a rövid póráz, az a fáknál a méltatlanul kicsi alkalmatlan víz-, és légáteresztő fa- tányér (vagy faverem).

Nézzük a képeket: nem elég, hogy az úttesten haladó autók rezgése összetömöríti a talajt, de sok nagy autó az egyik kerekével beleáll a fatányérba…és ledöngöli a talaját. Az szerencse, ha sikerül 1cm-re a fa kérgétől megállnia…de sokszor összehasogatják a kérgét. Az összetömörödött talajba pedig nagy nehezen, alig – alig szivárog be az esővíz! Mit kellett volna mondania minden tavasszal a fa-szakértőnek? Hát azt, hogy minden tavasszal ássák fel a földjét, és tegyenek bele a talajba egy kis trágyát! NEM, a kutya gumi nem trágya…az kutyasz…r! És árt a fának, nem táplálja! Adnál a kutyádnak romlott húst? Akkor?

De nézzük meg annak a tányérnak a nagyságát is! 10 éves az a kormányrendelet, (346/2008. (XII.30.) mely szerint a fák körül 2,25 m2-es lég-, és víz- áteresztő felületet kell szabadon hagyni. (Fa-verem, vagy fa tányér a neve) Ennek a nyomorult fának is hagytak nem egészen 1m2-t. azaz a kötelezően elírt méret felét sem! Te jól lennél, ha a 42-es lábadra 32-es cipőt kellene húznod? Vagy a nagytestű kutyádat tartanád 2m-es láncon?…és 3m-re tennéd az etető tányérját? Az állatkínzásnak tűnne ugye! Ha a fákat beszorítjuk egy nyomorúságos börtönbe, van jogunk róla megállapítani, hogy beteg? Beteg lenne az a kutya, amelyik éhen, szomjan kikötve tengődik? Nem, hanem gondatlanul elhanyagolt, alultáplált, gondozatlan! A gazdája a beteg (agyilag), nem a kutya! Vagy az lenne a helyes megállapítás, hogy 1. növény-kínzás áldozatai lettek? 2. Gondatlanul veszélyeztettük az életüket? 3. Bántalmaztuk szegényt 30 évig…. és most olyan csúnya, amilyenné mi tettük? Jöhet a láncfűrész? Vagy inkább el kell csapni a kertészt?

Hol voltál szakértőkém, amikor már láttad, hogy kinőtték a fák a tányérjukat? Szóltál, hogy szedjék fel a burkolatot körülötte? Vagy akkor meg sem kérdeztek? Vagy nem szólsz most sem az ehhez hasonlóan parányi favermek ellen….pedig bárhol a városban százával láthatod a múlt századból itt maradt parányi fa vermekben sínylődni a fákat! Ha nem lehet láncon tartani a kutyát, mert az az ember társállata, akkor a társ-fákkal miért lehet ezt tenni?

De …nézzünk az ég felé. Nicsak! Milyen szépen megfiatalítottuk! Volt láncfűrészünk, ember is hozzá, aki meg tudta különböztetni a légvezetéket a faágtól! Szakszerűen kiszabadította a légvezetéket: 2 méteres körzetben levágott minden hatalmas ágat, ami veszélyeztette a drótot! Mert a drót, az emberi találmány, tehát védendő. Az ily szakszerű láncfűrészes „kezelés” előbb köcsögfát eredményezett, majd a fa a következő évben pom-pom szerű seprűt növesztett, és elindult újra a fény felé. Olyan kár, hogy egyetlen faszakértő sem járt ezeknek a fáknak a közelében sem 30 éve…aki megmondhatta volna: Hé! Fiúk! Alakítsátok úgy a fa koronáját, hogy ágazzon el Y alakban! A friss hajtásokat távolítsátok el évről évre, ne akkor menjetek neki láncfűrésszel, amikor már karvastagságú ág van 2 cm-re a légvezetéktől! Mert ez már seb a fának! A pici hajtások még egy metszőolló nyisszantással eltávolíthatók, és nem kell csonkolni a fát! Ezt tudják a civilizált országokban, ahol van környezet-, és kert kultúra. A fák lombkoronája össze tud zárni a villamos vezeték fölött! Korona alakító metszés a varázsszó! Nem a láncfűrészes ifjítás!

A kutyák fülét és farkát már nem lehet büntetlenül fazonra igazítani. Akkor miért lehet (szakszerűtlenül) csonkítani a fákat? Hogy keletkeznek ezek a szakértők? Tenyésztik? Vagy van az a pénz? Nem kellene őket elküldeni tanulmányútra valamelyik szomszédos országba? Vagy én akkor már állatorvos vagyok, ha tudom, hogy a kutyának 4 lába van, az embernek meg 2 ?!

Szakértőkémnek eladó a dréncső is. Minden fához egy. Ez segíti, hogy az öntöző vizet közvetlenül a fa gyökeréhez jutassuk! Itt van a dréncső! De ki látott már olyat, hogy locsolták volna a köztéri fákat? Legalább az első 2-3 évben, amíg megerősödnek? Akkor meg minek a dréncső? Mert az olyan szakszerűen hangzik és fel lehet számítani az árát! Mert ha nem locsoljuk a fát, az árt a fa gyökerének, ha nyáron a forró, télen a fagyos levegő közvetlenül a gyökeret éri.

A cigaretta csikket ide dobáló szomszéd, vagy boltos is önthetne rá egy – egy vödör vizet nyáron… Néha néhányan meg is teszik ezt.. A többiek meg ide dobják a csikket, mert „lebomlik”. NEM! NEM! Nem bomlik le!

„Szóval megpróbálunk szabályokat alkotni a városi zöldfelületekkel kapcsolatban úgy, hogy közben a növények jelentős részét „méltatlan” körülmények közé kényszerítve, a maradékelv alapján létesítünk zöldfelületeket. Ugyanakkor elvárjuk ezektől a „mindentudó” kis zöld akármiktől, hogy védjék egészségünket, javítsák közérzetünket, miközben mi magunk következetesen ezek karban- és életben tartásán akarjuk megspórolni a költségvetés túlköltekezéseit.” Eberhardt

Javaslom, hogy az utca legidősebb lakóit hívják meg feltétlenül a lakossági egyeztetésükre! Hátha emlékeznek még rá, hol tekeregnek a földben a víz, villany, gáz, csatorna, telekommunikációs vezetékek? (Mert arra se merült gondolni, hogy talán egyszer majd lesznek szerelős alagutak a vezetékeknek, és nem mind önálló életet él a talajban! Megteremtve ezzel az utcai fák életfeltételeit is, megakadályozva, hogy minden kábelhibánál elvagdossák a gyökereit.)

Innen üzenjük a Szakértőnek, hogy ha ugyanide, ugyanilyen körülmények közé, ugyanezekbe a favermekbe, BÁRMILYEN fát ültetnek, azok ugyanígy végzik, mint ezek! Most a fasor 2 végére dézsában kiállítottak két facsemetét. Ezen szemléltetik, hogy milyen fát fognak ültetni! Ha tudják, hogy mit ültetnek, mire kell a lakosság? Bio- díszletnek a lakossági egyeztetés kipipálására? Vagy pszichoterápia az indulatok levezetésére? Amihez pedig direkt pofa kell, az a hivatkozási alap! Azért kell most kivágni a fasort, mert a Semmelweis emlékév tiszteletére VAN RÁ PÉNZ!!!! Semmelweis Ignácz az Anyák megmentője is forog a sírjában.

Van azonban valami, ami könnyeket csalt a szemembe. Meghatódtam, amikor a szakértők nyilatkoztak: lakossági egyeztetést fognak tartani! A lakosság számára biztosítják, hogy nyilatkozzon, milyen fát szeretne. A Semmelweis utca környékén bizonyára sok szakképzett kertész, tájépítész van, aki tudja: melyik fának a gyökérzete nő inkább lefelé, melyik terjed el szélesen? Melyek tűrik a sivatag szárazságú városi levegőt? Melyik áll ellent az ember számára is elviselhetetlen légszennyezésnek? ( Arra gondolni sem merünk, hogy valakinek arra is lehetne javaslata, hogyan csökkentsük a légszennyezettség mértékét! Miért is kellene? Autózni muszáj… élni nem.)

Vannak megátalkodott kertészek, akik 10 éve változatlan szorgalommal ajánlják ültetésre a szigorú tiltólistán szereplő invazív fajokat. Mert azok igénytelenek! A szerző inkább azt gyanítja, hogy a szakértő az igénytelen, meg a város, amelyik ezt tétlenül nézi.

Na de itt a megfejtés, a főkert szakértőjétől: „Az új fasor “korai juhar (Acer platanoides ’Cleveland’)” fákból lesz kialakítva. “A korai juhar tekintélyes megjelenésű, középmagas, városi körülményeket is jól tűrő, lombhullató fa, melyet kedvező tulajdonságainak köszönhetően rendszeresen ültetnek utcasorfának.” És kimásoltak a Wikipédiából egy szemléltető képet a fa leveleiről.

Érdemes lett volna legörgetni a szöveghez is… talán akkor más fát javasolt volna a szakértő! Ugyan csak 30 méter magasra nő és szép szabályos gömb alakú a koronája (mint a mostaniaknak), de akár 200 évig is élhet (nem Budapesten).

És itt a slussz poén: „A száraz levegőt és a sekély talajt is rosszul viseli, de rendszeresen ültetik utcasorfának;…… a városi viszonyokat már rosszul viseli, és sorfának ültetett példányai időnként kipusztulnak.” Ültetünk tehát fákat, amelyek élhetnének 200 évig, de 20 évet fognak kibírni adott körülmények között.

Nincs több szavam!

 

12 hozzászólás

 1. Szöllősi Ferenc Szöllősi Ferenc 2018.02.23

  A belbudapesti fasorok gondozásának ügye mindig is érzékeny téma volt, de napjainkban hatványozottan az. Érdemes lenne az egyesületben egy előadássorozatban végignézni a mai helyzet jellemzőit, s a város népe számára megnyugtató megoldási lehetőségeket!

  • GarayK GarayK 2018.02.23

   Igen! sZERINTEM IS LEHETNE EGY SOROZATOT INDÍTANI. kIVÁLÓ TÁJÉPÍTÉSZEK VANNAK. PL bARDÓCZI sÁNDOR, jÁMBOR iMRE… De a MUTot is be lehetne vonni, és még akiket ők ajánlanak. A Kertészeti egyetemen ( ma Corvinus) van egy faápoló tanfolyam. A vezetője hihetetlenül nagyszerűen beszélt a napokban az egyik rádióban. Szerintem mindenkinek hasznára válna.

 2. Kati Sváby Kati Sváby 2018.02.27

  Arról nem esik szó, hogy a Semmelweis utca közműcseréje 2016 nyarán tartott és az őszi hónapokban fejezték be. Barbár munkát végeztek, akkor kellett volna látni a Főkertnek hogy történik a közműcsere egy fás utcában. Gyökereket téptek szét. 2014-ben visszametszették a fák lombjait, tehát 2014-ben még megmetszették a fákat, akkor még nem találták betegnek ezeket a fákat. Most nem lesz már földmunka, csak térkövezés. Meg öntöző rendszert tesznek a térkövek alá. A meghallgatáson nekünk is mutatták a csikkeket. Ezért kell kivágni őket? Miért nincsenek az utcaseprők megbízva, hogy seperjék össze. Mondták a kutyapisit is. Nincs annyi kutya a környékem ahány fát kivágtak. Azt is mondták, hogy parkolásnál nem vigyáznak az emberek, hogyne vigyáznának, hiszen egy koccanás a kocsinak se tesz jót. Én 1968 óta nem láttam olyan patkolást, hogy valaki nekiment volna a fának. Még ma reggel szerveztünk egy közgyűlést a Magyarok Házában, ahol az első közgyűlésnél is beinvitáltak bennünket, de mi kinn maradtunk az utcán. Egy szóval nem mondták, hogy az utolsó közgyűlés után azaz pénteken hogy ők már nem tárgyalnak velünk, hanem vágnak. Minden külön értesítés nélkül megjelentek és vágtak. Agytájépítész lakótárs lement, és könyörgött, az egészségeseket ne bántsák, még a munkások is pártját fogták de az ötker embere és a Főkert embere nem engedett a 48-ból.

  • Kati Sváby Kati Sváby 2018.02.27

   Ezt ideírtam először, most fogalmaztam.

   Arról nem esik szó, hogy a Semmelweis utca közműcseréje 2016 nyarán tartott és az őszi hónapokban fejezték be. Barbár munkát végeztek, akkor kellett volna látni a Főkertnek hogy történik a közműcsere egy fás utcában. Gyökereket téptek szét. 2014-ben visszametszették a fák lombjait, tehát 2014-ben még megmetszették a fákat, akkor még nem találták betegnek ezeket a fákat. Most nem lesz már földmunka, csak térkövezés. Meg öntöző rendszert tesznek a térkövek alá. A meghallgatáson nekünk is mutatták a csikkeket. Ezért kell kivágni őket? Miért nincsenek az utcaseprők megbízva, hogy seperjék össze. Mondták a kutyapisit is. Nincs annyi kutya a környékem ahány fát kivágtak. Azt is mondták, hogy parkolásnál nem vigyáznak az emberek, hogyne vigyáznának, hiszen egy koccanás a kocsinak se tesz jót. Én 1968 óta nem láttam olyan patkolást, hogy valaki nekiment volna a fának. Még ma reggel szerveztünk egy közgyűlést a Magyarok Házában, ahol az első közgyűlésnél is beinvitáltak bennünket, de mi kinn maradtunk az utcán. Egy szóval nem mondták, hogy az utolsó közgyűlés után azaz pénteken hogy ők már nem tárgyalnak velünk, hanem vágnak. Minden külön értesítés nélkül megjelentek és vágtak. Agytájépítész lakótárs lement, és könyörgött, az egészségeseket ne bántsák, még a munkások is pártját fogták de az ötker embere és a Főkert embere nem engedett a 48-ból.

  • Garay Klára Garay Klára 2018.02.28

   Unokáink is megszenvedik ezt a barbár pusztítást! Kortörténeti dokumentum, amit leírtál…napjaink hatalomgyakorlásáról.

  • Kati Sváby Kati Sváby 2018.02.28

   Évszám tévesztés javítása.
   1.2014. fák visszametszése
   2.2015 nyara közműcsere a Semmelweis utcában, burkolat nem készül el.
   3. 2016 júliusától a mai napig tart a Kammermayer tér-Vitkovics Mihály utca – Vármegye utca – Gerlóczi utca közműcseréje-díszkövezése.
   4. szakasz: Tegnap a fakivágással kezdődött el.

 3. creativesinside creativesinside 2018.02.27

  – In my many contacts with Russians I notice one recurrent feature: most of them simply do not understand that they are at war and that the war which is being waged against them has absolutely no rules… That is the very reason why Putin did not object to participation in the Games of those, who decided to go there. The continuing provocations against them – both on the eve of the Games (CAS decision against ‘clean athletes’ and in their course (curling – the latest example) – would be a bitter pill both for Russians and those in “civilized world” who sill do not see the real face of the failing Hegemon. Who has “absolutely no rules”…

 4. Kinderredaktion Kinderredaktion 2018.03.02

  I think she is most def off her meds. I don”t think she can be pregnant on and on them without posing a significant risk to the baby. But aren”t there meds she can be on? Amber is just fucking nits.

 5. Tóth Gergő Tóth Gergő 2018.03.07

  Olvasva a cikket, az jutott eszembe, hogy hasznos lenne olyan, kivágásra még nem ítélt fákat megmenteni, melyekkel szemben a “kínzások” folyamatban vannak. Azokért érdemes küzdeni, mert sikersztori esetén erőt adhatnak. Ilyen fa álláspontom szerint a H5-ös hév Szentlélek tér megállójában lévő óriási és gyönyörü platánfa. Körbe van betonozva, nincs megfelelő méretű faverme. A Duna közelsége miatt biztosan kap tápanyag utánpótlást, de akkor is be van szorítva.
  Sajnos képet nem tudok róla beszúrni ide, de nézzék meg!

  • Garay Klára Garay Klára 2018.03.07

   Kiváló gondolat! De nem tudom, hogy mit lehetne tenni, mert a járda, amiben szenvednek a fák, kerületi terület. A Városligetben el akartuk kezdeni, de óva intettek bennünket a kockakő felszedésétől, mert az rongálás…és könnyen a rendőrségi fogdában találhatjuk magunkat…
   Jó lenne valamilyen figyelemfelhívó megmozdulást csinálni pl. éjszaka.

   • Tóth gergely Tóth gergely 2018.03.09

    Kedves Klára!

    Nem akarom megbántani, de nekem csalódás volt a válasza.
    Hosszas cikkben kritizálja a tárgyi fasor tulajdonosát, fenntartóját, a közmű-szolgáltatókat. Teszem hozzá, hogy szerintem is jogosan.
    De amikor lehetne tenni is valamit, lenne egy cél, amiért lehet küzdeni, akkor ott már elfogy a tudomány. Ez nekem nagyon “magyaros”.

    Bocsásson meg a véleményem kinyílvánítása miatt, biztos vagyok benne, hogy sokkal, de sokkal több hasznos és sikeres városvédő tevékenységet folytatott, mint én, de épp ez lenne az, amit Ön/Önök tovább tudnának vinni, és nem csak a partvonal mellőli kritizálás lenne, hanem sikersztoriként lehetne művelni.

    Idézett jogszabályi hivatkozást, ezek szerint ismeri a jogi hátteret, ezen kívül a profil leírása alapján blogokat ír.
    Nem gondolom, hogy éjszakai megmozdulással, rongálással kellene előrébb jutni. Inkább hivatalos levélkérelmekkel bombázni az önkormányzatokat és a Főkertet (vagy a fenntartót), illetve blogot indítani ezekről. Gyűjteni a példákat, a nyilvánosság erejével fellépni.

    Sokkal hitelesebben lehetne leírni, hogy a szakértők mikor/mit hibáztak, ha lehetne lobogtatni a korábban megírt és kiküldött leveleket, blogbejegyzéseket, hogy mi erre már évekkel ezelőtt felhívtuk a figyelmüket.

    Azt gondolom, hogy a Városvédő Egyesület profiljába ez éppen jól beleillene, sikersztorikat lehetne publikálni, megvan a jogi, személyes és egyéb háttér hozzá. Más szervezetekkel karöltve fellépni ezen kínzások ellen.

    Előre tekintve tevékenyen és nem csak kritikusként belépni a folyamatokba.

 6. Garay Klára Garay Klára 2018.03.11

  Sajnálom, hogy csalódott a válaszomban. Ennyire vagyok képes! De ha lenne két életem, a másikban ezzel foglalkoznék. És majd akkor is elkezdem azonnal, ha nem csak 2 épületnél sikerül elérnem a Városligetben, hogy bíróság mondja ki törvénytelen voltát, hanem mind a 8-nál.
  Én nem “beléptem” a folyamatba, hanem 2012-*ben elsőként kezdtem el hivatalos utakat járni a város zöld felületeinek pusztítása ellen. De halálom után a hagyatékomban megtalálja annak fotó dokumentációját, hogy milyen szörnyűségek történtek a városban a Fradi pályától a Dagályig, az Orczy kerttől a Városligetig..vagy a Római partig. Addig is minden segítséget szívesen veszek, mind a Városvédő egyesület tagjaként, mint a Városligettel kapcsolatos törvénytelen folyamatok megállításában. Üdvözlettel: Garay Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .