Titkár: +36/30/9-642-179 [email protected]
Oldal kiválasztása

a láncon tartott, éheztetett kutyát?

mottó:

„Ó, nézd a furcsa, ferde fát,
Mint hajlik a patakon át,
Ó, lehet-e, hogy ne szeresd,
Hogy benne társad ne keresd?”
(Tóth Árpád: A fa.)

Hála istennek ma már nem csak felháborodunk azon, ha valaki kínoz egy állatot (kutyát), hanem a törvény is bünteti. Akár börtönbe is kerülhet a kínzó. Sajnos nagyon lassan haladunk afelé, hogy isten teremtményének tekintsük a növényvilág legnagyobb képviselőit, a fákat is.

Garay Klára

Hogy mi köze ennek a Semmelweis utcához? Sok! Nagyon sok! Ki kell vágni minden fát! Mert jött a szakértő és megmondta, hogy betegek. Vajon egy csonttá soványodott, egészségtelenül rövid láncon tartott kutyát is agyonütnének? Remélem nem. Nagyjából így kellene lennie a fákkal és a „szakértőkkel is”. Vagy úgy, ahogyan a régi Kínában volt: az orvost addig fizették, amíg a család egészséges volt. Ha betegek lettek, a doki nem kapott fizetést.

Ami a kutyánál a rövid póráz, az a fáknál a méltatlanul kicsi alkalmatlan víz-, és légáteresztő fa- tányér (vagy faverem).

Nézzük a képeket: nem elég, hogy az úttesten haladó autók rezgése összetömöríti a talajt, de sok nagy autó az egyik kerekével beleáll a fatányérba…és ledöngöli a talaját. Az szerencse, ha sikerül 1cm-re a fa kérgétől megállnia…de sokszor összehasogatják a kérgét. Az összetömörödött talajba pedig nagy nehezen, alig – alig szivárog be az esővíz! Mit kellett volna mondania minden tavasszal a fa-szakértőnek? Hát azt, hogy minden tavasszal ássák fel a földjét, és tegyenek bele a talajba egy kis trágyát! NEM, a kutya gumi nem trágya…az kutyasz…r! És árt a fának, nem táplálja! Adnál a kutyádnak romlott húst? Akkor?

De nézzük meg annak a tányérnak a nagyságát is! 10 éves az a kormányrendelet, (346/2008. (XII.30.) mely szerint a fák körül 2,25 m2-es lég-, és víz- áteresztő felületet kell szabadon hagyni. (Fa-verem, vagy fa tányér a neve) Ennek a nyomorult fának is hagytak nem egészen 1m2-t. azaz a kötelezően elírt méret felét sem! Te jól lennél, ha a 42-es lábadra 32-es cipőt kellene húznod? Vagy a nagytestű kutyádat tartanád 2m-es láncon?…és 3m-re tennéd az etető tányérját? Az állatkínzásnak tűnne ugye! Ha a fákat beszorítjuk egy nyomorúságos börtönbe, van jogunk róla megállapítani, hogy beteg? Beteg lenne az a kutya, amelyik éhen, szomjan kikötve tengődik? Nem, hanem gondatlanul elhanyagolt, alultáplált, gondozatlan! A gazdája a beteg (agyilag), nem a kutya! Vagy az lenne a helyes megállapítás, hogy 1. növény-kínzás áldozatai lettek? 2. Gondatlanul veszélyeztettük az életüket? 3. Bántalmaztuk szegényt 30 évig…. és most olyan csúnya, amilyenné mi tettük? Jöhet a láncfűrész? Vagy inkább el kell csapni a kertészt?

Hol voltál szakértőkém, amikor már láttad, hogy kinőtték a fák a tányérjukat? Szóltál, hogy szedjék fel a burkolatot körülötte? Vagy akkor meg sem kérdeztek? Vagy nem szólsz most sem az ehhez hasonlóan parányi favermek ellen….pedig bárhol a városban százával láthatod a múlt századból itt maradt parányi fa vermekben sínylődni a fákat! Ha nem lehet láncon tartani a kutyát, mert az az ember társállata, akkor a társ-fákkal miért lehet ezt tenni?

De …nézzünk az ég felé. Nicsak! Milyen szépen megfiatalítottuk! Volt láncfűrészünk, ember is hozzá, aki meg tudta különböztetni a légvezetéket a faágtól! Szakszerűen kiszabadította a légvezetéket: 2 méteres körzetben levágott minden hatalmas ágat, ami veszélyeztette a drótot! Mert a drót, az emberi találmány, tehát védendő. Az ily szakszerű láncfűrészes „kezelés” előbb köcsögfát eredményezett, majd a fa a következő évben pom-pom szerű seprűt növesztett, és elindult újra a fény felé. Olyan kár, hogy egyetlen faszakértő sem járt ezeknek a fáknak a közelében sem 30 éve…aki megmondhatta volna: Hé! Fiúk! Alakítsátok úgy a fa koronáját, hogy ágazzon el Y alakban! A friss hajtásokat távolítsátok el évről évre, ne akkor menjetek neki láncfűrésszel, amikor már karvastagságú ág van 2 cm-re a légvezetéktől! Mert ez már seb a fának! A pici hajtások még egy metszőolló nyisszantással eltávolíthatók, és nem kell csonkolni a fát! Ezt tudják a civilizált országokban, ahol van környezet-, és kert kultúra. A fák lombkoronája össze tud zárni a villamos vezeték fölött! Korona alakító metszés a varázsszó! Nem a láncfűrészes ifjítás!

A kutyák fülét és farkát már nem lehet büntetlenül fazonra igazítani. Akkor miért lehet (szakszerűtlenül) csonkítani a fákat? Hogy keletkeznek ezek a szakértők? Tenyésztik? Vagy van az a pénz? Nem kellene őket elküldeni tanulmányútra valamelyik szomszédos országba? Vagy én akkor már állatorvos vagyok, ha tudom, hogy a kutyának 4 lába van, az embernek meg 2 ?!

Szakértőkémnek eladó a dréncső is. Minden fához egy. Ez segíti, hogy az öntöző vizet közvetlenül a fa gyökeréhez jutassuk! Itt van a dréncső! De ki látott már olyat, hogy locsolták volna a köztéri fákat? Legalább az első 2-3 évben, amíg megerősödnek? Akkor meg minek a dréncső? Mert az olyan szakszerűen hangzik és fel lehet számítani az árát! Mert ha nem locsoljuk a fát, az árt a fa gyökerének, ha nyáron a forró, télen a fagyos levegő közvetlenül a gyökeret éri.

A cigaretta csikket ide dobáló szomszéd, vagy boltos is önthetne rá egy – egy vödör vizet nyáron… Néha néhányan meg is teszik ezt.. A többiek meg ide dobják a csikket, mert „lebomlik”. NEM! NEM! Nem bomlik le!

„Szóval megpróbálunk szabályokat alkotni a városi zöldfelületekkel kapcsolatban úgy, hogy közben a növények jelentős részét „méltatlan” körülmények közé kényszerítve, a maradékelv alapján létesítünk zöldfelületeket. Ugyanakkor elvárjuk ezektől a „mindentudó” kis zöld akármiktől, hogy védjék egészségünket, javítsák közérzetünket, miközben mi magunk következetesen ezek karban- és életben tartásán akarjuk megspórolni a költségvetés túlköltekezéseit.” Eberhardt

Javaslom, hogy az utca legidősebb lakóit hívják meg feltétlenül a lakossági egyeztetésükre! Hátha emlékeznek még rá, hol tekeregnek a földben a víz, villany, gáz, csatorna, telekommunikációs vezetékek? (Mert arra se merült gondolni, hogy talán egyszer majd lesznek szerelős alagutak a vezetékeknek, és nem mind önálló életet él a talajban! Megteremtve ezzel az utcai fák életfeltételeit is, megakadályozva, hogy minden kábelhibánál elvagdossák a gyökereit.)

Innen üzenjük a Szakértőnek, hogy ha ugyanide, ugyanilyen körülmények közé, ugyanezekbe a favermekbe, BÁRMILYEN fát ültetnek, azok ugyanígy végzik, mint ezek! Most a fasor 2 végére dézsában kiállítottak két facsemetét. Ezen szemléltetik, hogy milyen fát fognak ültetni! Ha tudják, hogy mit ültetnek, mire kell a lakosság? Bio- díszletnek a lakossági egyeztetés kipipálására? Vagy pszichoterápia az indulatok levezetésére? Amihez pedig direkt pofa kell, az a hivatkozási alap! Azért kell most kivágni a fasort, mert a Semmelweis emlékév tiszteletére VAN RÁ PÉNZ!!!! Semmelweis Ignácz az Anyák megmentője is forog a sírjában.

Van azonban valami, ami könnyeket csalt a szemembe. Meghatódtam, amikor a szakértők nyilatkoztak: lakossági egyeztetést fognak tartani! A lakosság számára biztosítják, hogy nyilatkozzon, milyen fát szeretne. A Semmelweis utca környékén bizonyára sok szakképzett kertész, tájépítész van, aki tudja: melyik fának a gyökérzete nő inkább lefelé, melyik terjed el szélesen? Melyek tűrik a sivatag szárazságú városi levegőt? Melyik áll ellent az ember számára is elviselhetetlen légszennyezésnek? ( Arra gondolni sem merünk, hogy valakinek arra is lehetne javaslata, hogyan csökkentsük a légszennyezettség mértékét! Miért is kellene? Autózni muszáj… élni nem.)

Vannak megátalkodott kertészek, akik 10 éve változatlan szorgalommal ajánlják ültetésre a szigorú tiltólistán szereplő invazív fajokat. Mert azok igénytelenek! A szerző inkább azt gyanítja, hogy a szakértő az igénytelen, meg a város, amelyik ezt tétlenül nézi.

Na de itt a megfejtés, a főkert szakértőjétől: „Az új fasor “korai juhar (Acer platanoides ’Cleveland’)” fákból lesz kialakítva. “A korai juhar tekintélyes megjelenésű, középmagas, városi körülményeket is jól tűrő, lombhullató fa, melyet kedvező tulajdonságainak köszönhetően rendszeresen ültetnek utcasorfának.” És kimásoltak a Wikipédiából egy szemléltető képet a fa leveleiről.

Érdemes lett volna legörgetni a szöveghez is… talán akkor más fát javasolt volna a szakértő! Ugyan csak 30 méter magasra nő és szép szabályos gömb alakú a koronája (mint a mostaniaknak), de akár 200 évig is élhet (nem Budapesten).

És itt a slussz poén: „A száraz levegőt és a sekély talajt is rosszul viseli, de rendszeresen ültetik utcasorfának;…… a városi viszonyokat már rosszul viseli, és sorfának ültetett példányai időnként kipusztulnak.” Ültetünk tehát fákat, amelyek élhetnének 200 évig, de 20 évet fognak kibírni adott körülmények között.

Nincs több szavam!