Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Kulturális Örökség Napjai – 2018.

[box] Némi késéssel megjelent a 2018-as KÖN-re a felhívás. Örömmel továbbítjuk Ghyczy Gabriella levelét, és hasznos, tartalmas készülődést kívánunk mindazoknak, akik az értékeiket be szeretnék, be fogják mutatni.[/box]

AZ EURÓPA TANÁCS 2018. ÉVI TÉMAAJÁNLATA, A MEGOSZTÁS MŰVÉSZETE ARRA HÍVJA FEL A FIGYELMET, MENNYIRE FONTOS, MIKÉNT MUTATJUK BE ÖRÖKSÉGÜNKET. A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG EURÓPAI ÉVÉBEN KÜLÖNÖS FIGYELMET FORDÍTUNK ARRA, HOGY HANGSÚLYOZZUK A HAZAI ÉS AZ EURÓPAI ÖRÖKSÉG KÖZÖS VONÁSAIT, ÉRTÉKEIT, SZELLEMISÉGÉT. MINDEZT A LEHETŐ LEGMAGASABB SZÍNVONALON, ÉRDEKESEN, ÉLMÉNY-SZERŰEN, AKÁR MŰVÉSZI FOKON. AZ ÖRÖKSÉGELEMEKHEZ KÖTŐDŐ SZEMÉLYES ÉS KÖZÖSSÉGI ÉLMÉNYEK MEGOSZTÁSÁRA BUZDÍTUNK MINDENKIT. 2018 REMEK LEHETŐSÉG ARRA, HOGY A SZAKEMBEREK BEMUTASSÁK AZ ÉRDEKLŐDŐKNEK, MILYEN FOLYAMATOK SZÜKSÉGESEK AZ ÖRÖKSÉG MEGŐRZÉSÉHEZ, MEGÚJÍTÁSÁHOZ, ILLETVE MILYEN SZÁNDÉKOK, GONDOLATOK HOZNAK LÉTRE EGY-EGY ÚJ ÉPÜLETET, A JÖVŐ ÖRÖKSÉGÉT.

2017-BEN VETTE KEZDETÉT A DUNA-MEDENCE MONUMETÁLIS KORA VASKORI TÁJAI CÍMŰ EURÓPAI PARTNERSÉGI PROGRAM. VÁRJUK MINDAZOK JELENTKEZÉSÉT, AKIK SZÍVESEN MUTATJÁK BE A TERÜLETÜKÖN TALÁLHATÓ VASKORI EMLÉKEIKET ILLETVE MAGÁT A VASKORT HOZZÁK MEGISMERHETŐ KÖZELSÉGBE.

Kedves Új Szervező!

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából évek óta sok olyan épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem, részlegesen, időlegesen vagy csak a társadalom egyes rétegei számára látogatható. A folyamatosan nyitva tartó épületek pedig ezen a két napon olyan helyekre is bevezetik a látogatót, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt. A helyszínek túlnyomó többsége számos érdekes programmal is várja az érdeklődőket.

E hétvégén tízezrek kerekednek fel, hogy végiglátogassák a számukra érdekes épületeket, programokat. Sokan (egyre több csoport is) már előre útitervet készítenek.

A megnyitást bárki kezdeményezheti – a tulajdonos, kezelő vagy működtető engedélyével és egyetértésével. Ha a csatlakozó épület, helyszín sajátos esztétikai vagy jelentős történeti értékkel bír, sok érdeklődőt vonzhat. Fontos a feltárt régészeti lelőhelyek, temetők bemutatása is, de a kortárs építészet, tájépítészet is érdeklődésre tarthat számot.

A látogatók fogadása önként vállalt szolgálat, ezért a kezdeményezők maguk döntik el, mekkora részt tesznek bejárhatóvá, milyen rendezvénnyel várják az érdeklődőket, és az ő felelősségük, hogy a helyszín, program vagy séta a meghirdetett időpontban elérhető legyen. Az igazi vonzerőt azonban az épület vezetéssel történő megismerése vagy a több épület értekeit bemutató városi séták jelentik. A feltétel mindig az ingyenesség.

Az Európai Örökség Napokat (European Heritage Days) – az Európa Tanács és az Európai Bizottság védnökségével – immár ötven országban rendezik meg, és évek óta hatalmas népszerűségnek örvendenek szerte Európában. A Kulturális Örökség Napjai (KÖN) az 1990-es évek óta a programsorozat része. Mára mozgalommá nőtte ki magát, helyi önkormányzatok, közösségek, szakmai és civil szervezetek csatlakoznak hozzá, hogy bemutassák épített örökségüket. A részvétel egyúttal arra is jó alkalom, hogy önkéntesek és látogatók együtt ünnepeljék a helyi értékeket.

SZERETETTEL VÁRJUK ÖNT, AZ ÖNÖK CSAPATÁT IS!
Regisztráció: a www.oroksegnapok.hu honlapon.
Kapcsolat: [email protected]; 06-1/795-6231

[pdf-embedder url=”https://varosvedo.hu/wp-content/uploads/2018/07/FELHIVAS_tajekoztato.pdf”]

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .