Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Építészet Hónapja 2018
ajánlat

Erős állítás. Különösen erős hangzása lehet egy elitista szakma, az építészet képviselői számára. Mintha azt mondnánk: mindenki orvos; mindenki jogász; mindenki pap. Érdekes, hogy ez utóbbi, az általános papság elve sokáig érvényes volt a kereszténység korai századaiban, ahogy végsősoron az öngyógyítás sem ismeretlen műfaj, és a saját ügyeink önálló jogi képviselete is fel tud mutatni nagyhatású civileket.

Mindenki művész, mondta Joseph Beuys. Művészetfelfogása radikális volt, szélsőséges álláspontú, de rendkívül hatásos. Hihetetlen mennyiségű szunnyadó erőt szabadított fel a művészeti gyakorlat, a műkedvelők, és a műtárgypiac világában. Mindenki építész! Állítjuk mi most. Engedéllyel, vagy többnyire anélkül civilek tíz és százezrei tesznek kisebb-nagyobb kirándulásokat az építés, a lakás vagy háztervezés világában. Kicsit legalábbis tényleg mindenki építész, aki kockás papírra vetíti ki térbeli vágyait, aki mondjuk IKEA tervezőprogramon tologatja-húzogatja a majdani konyhabútort.

Ritkán tudatosítjuk magunkban, az építő ember százezeréves történelmében az utóbbi 2-3 évtized minden addigi körülményt és feltételt fenekestül felforgató technológiai forradalma zajlik. A hivatásos tanult tervezők is olyan formai, téralakítási elképzeléseket valósíthatnak meg, amilyeneket korábbi századok és évezredek legnagyobbjai sem engedhettek meg maguknak. Hihetetlen mennyiségű tudás szorult az építészeti tervező programokba, s e hatalmas ismeret felhasználásához mind kevesebb tudás szükséges. Legfeljebb érzék, vállalkozó kedv. E hatalmas összegyűjtött és tervező programokba írt ismerettel az ember ma már szinte olyan jó építész lehet, amilyen a hangyák közössége, amikor embermagas tornyot emel. Amilyen a fecske, amikor szalmaszálakból és sárból tökéletes szerkezetet alkot, melyben célszerűség, funkció, ergonómia és egyfajta konstruktív esztétika lép szintézisre. Amilyen a méhcsaládok alkotta tökéletes hatszögű rácsozat, a csiga maga számára épített Fibonacci-elven kibontakozó háza.

Van kitől tanulnia az építő embernek. Annak az önkéntes és olykor önkényes építésznek, aki a szakma hivatalos pályáit megkerülve maga lát neki a tervezésnek, megvalósításnak.

[box]

Az Építészet Hónapja 2018 az építő embert állítja fókuszba

[/box]

Sőt, az építést, magát. A legelemibb alkotó vágyat. Mint utaltunk rá, állatok, növények is tanulságos konstrukciókat alkotnak. Építész tehát a természet is. Miért ne lehetnénk akkor mi magunk is olykor azok? Az Építészet Hónapja 2018 a mi ünnepünk, mindannyiunké, akik így vagy úgy talán mind építészek vagyunk.

Bojár Iván András

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .