Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Levél a városfal ügyben
a polgármesternek

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerületi Önkormányzat
Szentgyörgyvölgyi Péter úr polgármester
1051 Budapest, Erzsébet tér 4.

Tisztelt Polgármester Úr!

Karácsonyra megkaptam „A régi pesti városfal mentén” című kitűnő könyvet, és ez a könyv ösztönzött levélírásra. A városháza és a Károly körút között van egy kissé elhanyagolt park, amit szárazon rakott kőkockák határolnak. A szóban forgó könyv 118. oldalán található a mellékelt kép a hajdani pesti városfalról. Ugyan nem ismerem a fal pontos helyét, de talán alkalmas lenne a mostani szárazon rakott fal helyettesítésére. Ha igen, ki kellene ásni a képen levő mélységig, majd néhány tíz méteren fel lehetne építeni eredeti magasságában, a többi részen pedig oly magasságig, hogy az betöltse a mai, kőkerítés szerepét. A javasolt helyreállítás nem ellenkezik a műemlékvédelem elveivel, arra példa lehet a római vízvezeték rekonstrukciója Aquincumban. A pesti városfal bemutatására leginkább itt lenne lehetőség, mivel a következő képen látható falrészlet eldugott helyen áll.

A városfal 8-9 méter magas volt, felül, pártázat díszítette. Ez megtekinthető a Bástya u. 17-19 és a Király Pál u. 13/b tömbök által körülzárt udvaron. A várfal tehát hitelesen újjáépíthető lenne. Továbbá, az általam javasolt megoldással talán véglegesen le lehetne határolni a közterületet a Hivatal parkolójától. A jelenlegi helyzetet most – ugyan más okból – az ellenzék támadja. Kérem javaslatom megfontolását.

Telki, 2019. január 20.
Tisztelettel, Bartha Pál ny. erdőmérnök

Levelemet másolatban megküldtem a Budapesti Városvédő Egyesület részére: [email protected]
Címlapkép: We Love Budapest

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .