Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Epreskerti gondolatok
koncert után

Az utolsó Epreskerti Esték program egy kis kertlátogatással végződött és a szobrászok műhelye előterében álló Erzsébet (Sisi)-ábrázolással kapcsolatban több kérdés is felmerült, amire választ ígértem. Eredetileg az Országház kupolacsarnokába tervezték a szoborcsoportot, de alapozási-statikai probléma miatt ez elmaradt. Ezt követően a miniszterelnök az éppen épülő Műegyetemnek ajándékozta a művet. A Műegyetem zárókő-letételén – 1910 – Ferenc József is részt vett. Ez volt végül is az ajándékozás apropója. A császári&királyi párt ábrázoló carrarai márványból készült szoborcsoport alakjait Szécsi Antal alkotta, aki egyébként műegyetemi szobrásztanára volt, az alapzatát a szintén innen nyugalmazott Steindl Imre (Parlament) jegyzi. Az éppen 110 éves, Pecz Samu által épített Műegyetemi Könyvtár előcsarnokában, a mai kölcsönzési tér helyén helyezték el művet, amit a Második Világháború során károk értek. Az egyetem helyrehozatalával párhuzamosan (1949) a szoborcsoportot átadták a Képzőművészeti Főiskolának úgymond “oktatási célra”. A szállítás az eredményezte, hogy a szoboregyüttes – kivéve “Sisi”-t, útközben nyomtalanul eltűnt és azóta sem bukkant fel semmilyen formában … (az eredeti csoportot mindjárt megkeresem az egyik adattárolómon..)

Más hírforrások arról szólnak, hogy bár az allegorikus szoborcsoport több része is elérte még az Epreskertet, de igen rossz állapotban, és érdemben csak a királynő alakjával foglalkoztak. Ferenc József, az országalmát tartó bal kezét az egyik szobrász-proff. elvitte megőrzésre. Évtizedeket lehetett Erzsébetet az Epreskert különböző pontjain megtalálni, mígnem a restaurátorműterem elé került . Káldi Richárd, egy diplomázó művész restaurálta a 260 cm-es szobrot, a hiányzó kezet is újrafaragta.. Ennek felhelyezése és rögzítése nem történt meg idáig, megelőzendő későbbi szállítási sérüléseket. A Műegyetem erre hivatott kolléganőjével a szoborról szólva, szóba került, mily jó lenne, ha a Pecz Samu építette könyvtár 110 éves évfordulójára vissza tudna a mű eredeti helyére kerülni.. (előtte egyébként egy Pallasz Athéné szobor állt ott…). A Képzőművészeti azonban a jelek szerint ragaszkodik a szoborhoz és annak a kertben történő végleges és talapzattal ellátott felállításán gondolkodik. És, hogy miért nem ez, a legjobb velencei műhelyben megfaragott szobor került az erzsébetvárosi Madách térre, a kétes értékű odakerült helyett..? Ezt nem tudom, de azt az epreskerti barátaink elmondták, hogy már másolta le vidéki nagyváros a szobrot, sikerrel.

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .