Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Hild-tábla avatás
az Appiano-házon

Dr. Horváth Péterné Ili hároméves fáradozása termőre fordult a mai napon. Az Arany János u. 34. Társasház, a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata és a Budapesti Városvédő Egyesület emléktáblát avatott Hild József halálának évfordulóján azon az épületen, melyben a neves építész 1867-ben elhunyt.

Az időjárás semmi jóval nem kecsegtetett. A folyamatos eső ellenére körülbelül 30 érdeklődő jelent meg az ünnepségen. A vendégek fogadására, az ünnepi beszédekre a szomszédos Goldberger-házban került sor, az épületben működő Blinken OSA Archívum szíves hozzájárulásával, amit ez úton is köszönünk.

A vendégeket Ráday Mihály fogadta és néhány mondatban felelevenítette a Podmaniczky-tér elnevezésének történetét, melyre a sarokház másik homlokzata nyílik. Azt, hogy a téren található szobor hogy keletkezett, ebben a kis videóban mondja el Elnök úr:

Az ünnepi beszéd megtartására Hidvégi Violettát kértük fel, aki főlevéltárosi énjét nem tagadta meg, igen alapos előadással készült, melyben az építész munkásságán túl megemlékezett Horváth Alce építészmérnökről, aki Hild születésének 200. évfordulója alkalmából konferenciát szervezett és Kemény Mária művészettörténészről, aki Hild halálának 140. évfordulója alkalmából kiállítást és konferenciát szervezett a Főváros Levéltárában. ami alapja lett Havas Gyöngyvér 2017-ben megjelenő Hild-kötetének. Nem utolsó sorban köszönetet mondott Horváthné Ilikének a tábla létrehozása ügyében tett fáradozásáért.

Mivel Hild sírja eltűnt a Kerepesi temetőből Hidvégi Violetta javasolta, hogy évente, ezen a napon itt tisztelegjünk a nagy építész emléke előtt.

Akiket a fent látható rövid részleten túl érdekel a teljes előadás, erre a linkre kattintva elolvashatják. Mindenkinek a figyelmébe ajánljuk!

Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester úr rövid megemlékezésében arról beszélt, hogy a belváros díszes épületeinek, templomainak, kupoláinak, tornyainak csodálata már gyerekkorában elvarázsolta… Az épületek nem csak tárgyak, hanem történetek a hozzájuk kapcsolódó emlékekkel. Tiszteletet érdemelnek a megálmodói, alkotói, bennünket pedig köteleznek, hogy megőrizzük, megóvjuk őket, végül hangsúlyozta, hogy az Önkormányzat az eredeti értékeik helyreállítására törekszik:

Ezt követően került sor a tábla leleplezésére és megkoszorúzására. Az eseményről az alábbi galériát adjuk közre emlékeztetőül. A képekért köszönet Tihanyi Károlynak és Mészáros Ödönnek:

Igyekszünk felsorolni a tábla elkészítésében résztvevőket:

  • Terv, grafika: Dr. Horváth Péterné, Rosch Gábor, Surányi András
  • Kivitelezés: Margittai László, Szabó József, Graviston Kft.

És még néhány fénykép:

One Comment

  1. Jeney Attila Jeney Attila Post author | 2020.03.13

    Erre a linkre kattintva lehet
    elolvasni a Mai Belváros c. lap március 12-i számában megjelent cikket
    az eseményről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .