Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Műemléki Világnap
2020. április 18.

1984-ben a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) április 18-át műemlékvédelmi világnappá nyilvánította. Fontossága nem kérdés: a többszáz éves épített örökséget világszerte veszély fenyegeti. A mai műemlékvédelem elveit a Velencei Chartában fogalmazták meg, magára nézve Magyarország is kötelezőnek tekinti.

A 2020-as Műemléki Világnapot a COVID-19 miatt nem lehetett a szokásos módon megrendezni, ezért a köszöntő, az ICOMOS-díjak átadása, az előadások, előre rögzítésre kerültek, és pontban 15:30-perctől a Youtube-on keresztül elérhették az érdeklődők. A konferencia előre kiadott programját ide kattintva olvashatják az érdeklődők.

Örömmel jelezzük, hogy ICOMOS-díjas lett az Otto Wagner tervezte Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga helyreállítása, melynek belsőépítésze Baliga Kornél, Egyesületünk alelnöke. Gratulálunk!

A konferencia teljes anyagát az alábbi videó tekinthetik meg az érdeklődők:


Néhány gondolat a konferencia kapcsán.

Dévényi Tamás előadásában a belgiumi Pont des Trous (Tournai) átépítésével kapcsolatos, egymásnak ellentmondó érdekek között a megfelelő megoldás keresése kapcsán mutatott rá, hogy mennyire nehéz a jó megoldás megtalálása ha a magán- és a közérdek egymásnak ellentmond. Itthon hiányoznak a tervtanácsok, tanácsadó testületek, szervezetek, pedig segíteni kellene az építészeknek, tulajdonosoknak.

Javasolta, hogy az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága hozzon létre egy valódi jogkörrel nem rendelkező, igényes tanácsadó testületet mondjuk Tanácsadó Testület Történeti épületek Tulajdonosainak és Tervezőinek néven, melynek célja a segítés. Az itt vetésforgó szerint dolgozó szakemberekkel tudják egyeztetni az elképzeléseiket az érintett építészek, tulajdonosok, érdeklődők. Nem elég sopánkodunk, hogy nincs műemlékvédelem, ha nem teszünk semmit érte. 

Fogynak a történeti épületek, gyakran csak a látszat marad.

Nehéz ehhez bármit hozzáfűzni. Néhány napja érkezett egy kétségbeesett hangú levél, hogy a Városvédő Egyesület lépjen a Bem téri Radetzky-laktanya ügyben, mert 2018 decemberében egy rendeletével megszüntették az épület műemléki védelmét, és meg akarják engedni a rövid, Bem téri homlokzaton kívüli teljes bontást, ahogy az alább bontási terven látható:

Mit lehet ehhez hozzáfűzni?

Főkép: Dévényi Tamás előadásából. Tiltakozás a Pont des Trous híd átalakítása miatt. (A kék bolygónak sárgákra is szüksége van ahhoz, hogy zöld lehessen.) 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .