Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Ráday Mihály:
Gyászolok, gyászolunk

2020. április 18-án elhunyt, Péter I. Zoltán Podmaniczky-díjas nagyváradi újságíró, helytörténész, tucatnyi könyv szerzője, aki mindent tudott a Holnaposokról, Ady Endréről, Várad történetéről, s ezt színesen, gazdagon el is tudta mondani, olvasmányosan le tudta írni. „A tegnap városa” című kétrészes Nagyvárad-filmemnek – amiben vele a neten bármikor találkozhatnak – ő volt a Vergiliusa, vagyis a szakértője, útikalauza.

A későbbiekben is forgattunk még együtt Váradon. Hiszen ott,  „A Holnap” városában tudott, ismert mindent a részletekbe menően is, ahol a magyar kultúra, s benne az építészet remekeit illetően mindig van mit fölfedezni, s közreadni újságban, könyvben, tévéműsorban publikálni, vagy akár az internetes lehetőségeket használva elmondani. Azért is, hogy minél többen megismerjék, megszeressék a múlt értékes örökségét, s tegyenek is érte. Azért is, hogy ne csak a kortársak, de a következő nemzedékek is megbecsüljék azt, amit így azután megörökölnek tőlünk.

Péter I. Zoltán tizenöt éven át dolgozott a Bihari Naplóban, majd a Várad című folyóirat főmunkatársa lett. A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaságnak, a nagyváradi Ady Társaságnak, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) is aktív tagja volt. Nehéz volt leírni most ezt a szócskát, hogy „volt”.

Péter I. Zoltán példamutató, munkás élete most, a 71-dik életévében, egy infarktussal véget ért, de az általa írt, vagy társszerzőként jegyzett ötven könyv, s velük, bennük ő is velünk marad, s átörökíti azt a hatalmas tudást, amit szerencsénkre és utódaink szerencséjére is sikerült közreadnia.

Fájó szívvel búcsúzunk, búcsúzom tőled Zoltán. Nagyon fogsz hiányozni akár Pesten, akár Váradon…

Ráday Mihály

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .