Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Újra Epreskerti Esték

A Budapesti Városvédő Egyesület bár elvesztette Ráday Mihályt, az Egyesület örökös tiszteletbeli elnökét, de az egyesületi élet az ő szellemében folyik tovább. Az Egyesület első megmozdulásai az Andrássy út épített örökségét érintették, a történelmi kandeláberek visszakerülése is a mi tevékenységünknek köszönhető. Az akkor hihetetlenül rendetlen, lompos és veszélyeztetett állapotban lévő Andrássy út kollektív felméréséből és szakszerű dokumentálásából nőtte ki magát az ország első, valósan civil szervezetévé és az „Adalékok Terézváros történetéhez I-II.”-vel kiadásaink sorát is elindítottuk. Egyik fókusz-témánk a Főváros legrégebbi (1740), Józsefvárosból téglánként Terézvárosba átmentett epreskerti Barokk Kálvária volt. A rendszerváltás utáni pionír-idők egyik magasztos akciója volt a forrásgyűjtés és a felismerhetetlenségig tönkrement épület újrafaragtatása és méltó használatba vétele. Az átadás (2006) óta él megállapodásunk a Képzőművészeti Egyetemmel a rekonstruált Barokk Kálvária közös kulturális felhasználására, ami a mi részünkről az évi két alkalmi, – már hagyománnyá vált – „Epreskerti Esték” rendezvény sorozatból áll.

A rendezvények az ökumené jegyében születnek: a kálvária bár a katolikus tartalmat sugallja, de protestáns, görög-keleti, vagy zsidó, sőt akár muszlim tartalom sincs, mint alkotó elem kizárva. Eleinte évi három alkalommal rendeztük a kulturális eseményeket, húsvét, pünkösd és az őszi Mária-ünnepek kőré datálva. Mára ez a tavaszi és őszi rendezvényre korlátozódik, elsősorban anyagi megfontolásból.

Szeptemberi rendezvényünk időpontját a Mobilitási Hét, az Autómentes Nap és a Kulturális Örökség Napjai határozzák meg. Ekkor a Képzőművészeti Egyetem is nyitott kapukkal vár látogatógat, ez a szervezést egyszerűsíti.  Idei szeptemberi programunk az Autómentes Nap előtti csütörtök kora este nyílik, melynek vendége, az évekkel ezelőtt már nagy sikerrel szerepelt David Yengibarian, harmonika- előadóművész lesz, aki Bach variációkat ad elő. A koncertet a  Barokk Kálvária belterébe tervezzük, ahol a Budapesti Városvédő Egyesület Fotóscsoportjának  „Budapesti építkezések” kiskiállítását is megtekintheti a közönség.

A koncert és a kiállításmegnyitó 2020. szeptember 16-án csütörtökön, 18:00 órakor kerül megrendezésre. Mint mindig, szerény büfé kíséri műsorainak, melyre plakátot is nyomtatunk, természetesen a társrendező Képzőművészeti Egyetem és a szponzor feltüntetésével. A rendezvény, mint rendesen, ingyen látogatható minden érdeklődő számára. Mint általában, negyven-ötven vendéggel számolunk. Ehhez a hagyományos terézvárosi rendezvényhez kérjük a rektor-asszony és a kancellár úr támogatását, és természetesen az Epreskert kezelőjét és programfelelősét.

Baráti tisztelettel: Surányi András, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .