Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Millisits Máté: 200 éve született báró Podmaniczky Frigyes, „Budapest vőlegénye”

Millisits Máté cikkének apropója Podmaniczky születésének 200. évfordulója, mely kiemelt jelentőségű esemény a városvédő mozgalom számára. Podmaniczky-t Krúdy Gyula “Budapest vőlegényének” nevezte.

A cikk bemutatja Podmaniczky gazdag életútját, amely magában foglalja irodalmi, politikai és városfejlesztő tevékenységét. Különösen hangsúlyos Podmaniczky szerepe a Főváros Közmunkák Tanácsában, ahol az Andrássy út és a Nagykörút kialakítása mellett a Nemzeti Színház és az Operaház megépítésében is meghatározó szerepe volt. Az ő nevéhez fűződik a városi csatornázás és közvilágítás tervezése is, amely a modern Budapest alapjait képezte.

A cikk emléket állít Podmaniczky szépirodalmi munkásságának, valamint az evangélikus egyházi közéletben betöltött szerepének. Podmaniczky számos egyházi gyűlésen felszólalt, és aktívan részt vett a protestáns egyházak jogaiért folytatott harcokban.

A cikk kitér a Podmaniczky-díj megalapítására is, melyet a városvédő mozgalom létrehozásakor alapítottak a város épített örökségének védelméért végzett tevékenységek elismerésére. Podmaniczky emlékét több szobor és emléktábla is őrzi Budapesten és Aszódon.

Az írás nemcsak Podmaniczky báró életét és munkásságát mutatja be részletesen, hanem rámutat arra is, hogy milyen nagy hatással volt Budapest fejlődésére és modernizációjára…

Forrás: Honismeret 2024/3 száma.

View Fullscreen

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .