Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Simon M.: Szecesszió, “Fiatalok”, art deco, premodern, Jánszky Béla és Szivessy Tibor (videó)

A Bálint Imre által szervezett Szecesszió Világnapja 2024 konferencián, a Nádor Teremben hangzott el Simon Magdolna művészettörténész előadása, mely betekintést nyújtott Jánszky Béla és Szívesi Tibor építészeti munkásságába, különös tekintettel Jánszky 1928-ban tartott előadásai alapján. Jánszky és társai, köztük Mende Valér és Kós Károly, a 20. század elején végezték el a Műegyetemet, és aktívan részt vettek a Malonyai Dezső által kiadott “Magyar Népművészet” ötkötetes kiadvány anyagának gyűjtésében. Ez az érdeklődés a népművészet iránt, elsősorban Erdélyben, a kalotaszegi népi építészet és hagyományok felmérésére irányult.

Az előadás során Simon Magda részletesen bemutatja, hogyan befolyásolta Jánszky és társai munkássága a magyar építészet fejlődését. A “Megfagyott Muzsikus” nevű folyóirat kiadása, amelyben humorosan és fiatalos lendülettel közelítettek a népi építészethez, fontos mérföldkő volt ebben a folyamatban.

Jánszky Béla egyik legjelentősebb előadásában, amelyet 1928-ban tartott, hangsúlyozta a népi építészet jelentőségét a modern építészet szempontjából. A népi építészet alapvető elvei, mint a funkcionalitás, az egyszerűség, a természetes anyaghasználat és a helyi hagyományok tisztelete, ma is meghatározóak a kortárs építészek számára. Jánszky és Szívesi közös munkái kiváló példák arra, hogyan lehet a népi építészet elemeit modern formákba átültetni.

Az előadás kitért arra is, hogy Jánszky és társai hogyan próbálták a népi építészet teljes szerkezetét, térhasználatát a modern építészetbe integrálni. Ez a szemlélet ma is példaértékű lehet azok számára, akik a hagyományok tisztelete mellett a modern igényeknek is meg kívánnak felelni.

Az előadás felvétele:

Róluk volt szó az előadáson:

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .