Fodor Béla, Buza Péter: Zuglói lexikon

2,000 Ft

Megjegyzés: Garay Kláráéktól leget beszerezni a Zuglói Művelődési Házban, más néven Cserepesházban!

Elfogyott

Kategória: Címkék: ,

Leírás

Üdvözöljük az Olvasót, abból az alkalomból, hogy a Zuglói lexikon negyedik kiadását tartja a kezében. Mikor az 1990-ben alapított Herminamező Polgári Köre tagjaiként több éves helytörténeti gyújtómunka után elhatároztuk, hogy könyvvé szerkesztjük és kiadjuk a számítógép memóriájában Zuglóról összegyűlt adatokat, az öröm mellett nem kevés szorongás is bujkált bennünk: sikerül-e. az adathalmazt élvezetes, olvasható formába önteni, nem marad-e ki valamely fontos adat, tény… És tudtuk, ezekre a kérdésekre az Olvasótól remélhetünk választ, s reményükben nem csalatkoztunk.

Ez a negyedik kiadás igyekszik korrigálni a korábbi ki adások hibáit, szócikkeinek köre jelentősen bővült, átdolgozása szinte minden elemét érintette.

Helytörténeti lexikont kívántunk összeállítani, és a hangsúlyt a hely mellett a történeti szóra is helyeztük: A címszavakban kerületink múltját és közelmúltját próbáltuk föltérképezni, kiadványunk így nem helyettesíti egy naprakész címtár más célú igényeit.

A kiadványba válogatott képekkel is igyekeztünk bemutatni Zugló gazdag és értékes építészeti hagyományait, nem titkolva azt a célt, hogy példaként szolgáljon a jelennek.

Az új kiadás legterjedelmesebb beavatkozás az volt, hogy ezúttal kiiktattuk a köztéri szobrok és emléktáblák anyagát. Ezek az adatok a HPK-1990 egy néhány éve megjelent kötetében megtalálhatók. Az eddig ezért szerkesztett oldalakra most az elhunyt és élő zuglói jelességek szócikkeit emeltük be. Természetesen ez a válogatás sem teljes. Bizonyára sok, arra érdemes kerületi polgár maradt ki a sorból, de Úgy véljük ezzel az összeállításunkkal megalapoztuk egy későbbi zuglói életrajzi lexikon kiadását. Minden zuglói és nem zuglói Olvasónknak élvezetes és hasznos böngészést kívánunk.

A szerkesztők

További információk

Kiadás éve

Kiadás helye

Kiadó

Oldalszám

212

Szerző(k) vagy szerkesztő(k)