Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

A kéttornyú templom

A Petőfi téri görögkeleti templomSok új ház épül Budapesten, sok régi házat állítanak helyre. Egyre inkább ügyelnek arra, hogy a városkép szépüljön. Mégis van egy része a történelmi belvárosnak, amiben szembeötlő egy hiányosság.

 

Abban a részében a belvárosnak, ami benne van a világörökségben. A Pefőfi téri görögkeleti templom kéttornyúnak épült és az volt 1945-ig. Akkor az egyik tornyot találat érte, leomlott. A templomot a háború után helyrehozták, működik is, de a tornyot nem építették ujjá.

A torony hiánya szembeűnő, különösen akkor, ha Budáról, vagy éppen hajóról látható a templom. A templom egyházi épület és így a torony helyreállításához a fenntartó egyház döntésére van szükség. Tudomásom szerint a tulajdonjogot illetően vita van két, egymástól független görögkeleti egyházi hatóság, a bécsi és a moszkvai patriarkátus között. Ez azonban nem lehet akadálya a hiánypótlásnak, hiszen bármelyik szerv kerül ki győztesként a vitából, mindegyik számára előnyös a templom csonkaságának megszüntetése.

Javaslom, hogy a főváros illetékes szervei foglalkozzanak az üggyel és a torony helyreállítását tüzzék napirendre.

Dr.Del Medico Imre