Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

I. kerületi csoport

Vezető: Szkladán Jánosné Gabriella
Elérhetőség: 1016 Budapest Mészáros utca 12. 3.em.
Telefon: 06-1-783-99-75; 06-20/576-28-85
Email: [email protected]

Összefoglaló a  BVE  I. kerületi csoport  2017. évben végzett tevékenységéről, valamint  2018. évi terveiről

Összejöveteleinket a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, minden hónap harmadik szerdáján  –  kis csoportunk tagjainak családi elfoglaltságaira tekintettel  január, február és a július, augusztus, valamint a december, hónapok kivételével  –  megtartottuk.

A BEM6 folyamatosan otthont ad rendezvényeinknek, programfüzetében az időpontok havonta megjelennek azzal, hogy minden érdeklődőt szeretettel várunk.

  1. évben öt alkalommal szerveztünk saját kezdeményezésű programot:
  • Az április 19.-ére meghirdetett programunk a viharos havazással fűszerezett fagyos időjárás miatt sajnos elmaradt.
  • Májusban (05.17.) az áprilisira tervezett séta szerinti helyszíneket jártuk végig:

A Halászbástyán felújított kővitézeket néztük meg, melynek kapcsán a középső szobor karján rongálást fedeztünk fel, amit jelentettünk és a kijavítás, ill. megerősítés után egy későbbi alkalommal, a helyreállítást megtekintettük.

Elsétáltunk a Babits sétányra, ahol a Zsinagóga emléktábláját néztük meg.

  • Szeptember (09..20.) láttuk az Európa liget folyamatban lévő felújítási munkálatait. Ezután elmentünk a Gellért hegyen lévő, Wagner Nándor alkotta világ-vallások együttesét bemutató szoborcsoporthoz és a Lessenyei Márta készítette Buda és Pest bronz dombormű helyszínére. A jól sikerült séta lenyűgöző élményt nyújtott.
  • Októberben (10.18.) ismét a Dísz téren találkoztunk és 4 db műemlék-ház felújítását jártuk be:  Úri u. 8.szám, Országház u. 5. és 10.szám, valamint a Fortuna u. 8.szám alatti épületek megtekintésére kaptunk lehetőséget.
  • November (11.15.) A legnagyobb érdeklődés, a teljeskörű felújításon átesett  Európa liget bejárására mutatkozott. Onnan felsétálunk a várba, az újonnan átadott Reformáció kútjához.

A bejárásainkat a tervek nagyvonalú ismertetésével minden esetben a munkavezető, vagy önkormányzati illetékes személy irányította.

Meghallgattuk az Epreskerti Esték 2017. június 1-én, David Yengbarian harmonika művész előadásában megrendezett „Resurrección del Angel” című koncertjét, melyen meghívott vendégeink is jelen voltak..

Részt vettünk szeptember 3.-án, a Budai Polgárok Társasága által, – a Mátyás-kori Nagyzsinagóga pusztulásának 331. évfordulója alkalmából – a Szent György Fogadóban  rendezett összejövetelén, és a kapcsolódó emléksétán.

  1. évi terveink között az alábbiak szerepelnek:

A továbbiakban is tervezzük  kerületünk  műemlékeinek megismerését, lehetőség szerint a feltárások és felújítások meglátogatását.

  •  Terveinkben folyamatosan szerepel a kerületünkben lévő helyi védettségre javasolt épületek szemrevételezése.

Az erre utaló táblák kihelyezésével, megjelölésüket Önkormányzati rendelet írja elő, ezért az esetlegesen észlelt hiányosságokat a hivatal felé jelezni kívánjuk.

  •  Természetesen ez évben is kapcsolódni kívánunk az Egyesület, ill. a többi csoport meghirdetett programjaihoz.

Csoportüléseinket 2018.-ban is minden hónap 3. szerdáján 13 órakor tartjuk a Budavári Művelődési Házban (BEM6).

Budapest, 2018. április 25.

Üdvözlettel:     Szkladán Jánosné