Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

A BVE csendvédelmi bizottságának visszatekintése

A BVE csendvédelmi bizottság visszatekintése az elmúlt három évre

Világunk hangkörnyezet egyre hangosabb, nyomasztóbb, zajosabb és őszintén szólva szinte már elviselhetetlen lett. A csend már nagyrészt eltűnt, különösen a városi területeken. Másrészt azonban majdnem mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a hangkörnyezet és a hangminőség az emberi egészség és jólét szempontjából. A társadalom minden tagjának szüksége van a csendre és a nyugalomra az életében. Nem csak azoknak, akik megvásárolhatják a csendet.

Általában véve a Budapestiek, főleg a Budapesten születettek büszkék a fővárosukra. Európa egyik legszebb városa mondják, ami biztos kicsit túlzás. A környezeti állapotok és az indikátorok viszont egyáltalán nem kedvezőek, sőt egyes felmérések szerint Budapest ma már az egyik legzajosabb főváros Európában.

Sajnos hiába büszkélkedünk, hogy milyen szép, életteli és elegáns a fővárosunk, de aki itt él és dolgozik nap, mint nap, annak szembe kell néznie a valósággal. A budapesti valóság pedig eléggé elkeserítő, és nemcsak ha az akusztikai vagy hangkörnyezetet nézzük.

Az elmúlt 3 évre visszatekintve rendkívül nehéz új kihívásokkal kellett szembenéznünk.

Nálunk 2020 –ban elindult az ún. pandémia éve, a COVID-19. De 2021 már az oltás éve volt. Közben a magyar egészségügy szinte teljesen összeomlott. Nagy társadalmi viták alakultak, világszerte, nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt.

2022 viszont egy olyan év volt, amelyet teljes mértékben a háború és az energiaválság jellemzett. Nyilvánvalóan a világ közben nem lett csendesebb, hanem ellenkezőleg. Egyre nagyobb zajban élünk és a háború is hozzájárul. Aki viszont egy csendesebb világról álmodik az egyben természetesen egy békésebb világban akar élni.

Smohalla (1815-1895) anno így szólt :

A bölcsesség álmokban érkezik hozzánk.

A csendvédelmi bizottság közben is tette amit tennie kellett a zaj csökkentéséért és mérsékléséért, és küzd tovább a csendhez való jogunkért. Mi nem csak álmodtunk, de azt tettük, ami tőlünk telik. Tájékozódni és tájékoztatni. A nehéz körülmény ellenére nem adtuk fel. Számtalan levelet írtunk, jobbra balra. Zoom – on keresztüli találkozásokon vettünk részt. Telefonáltunk, de személyesen is találkoztunk. Maszkban és maszk nélkül is, oltottan és oltatlanul.

Most 2023. márciustól a hó minden második keddjén találkozunk a BVE irodájában 16.00 órakor. Várjuk az új jelentkezőket, az ún. utánpótlást. Mindenki jöhet, aki egy csendesebb világban akar élni vagy csak álmodni akar erről.

Szabó Erik
BVE – Csendvédelmi bizottság
Budapest, 2023.03.09.

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .