Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

XX. kerületi csoport

Vezető: Róth Géza László
Elérhetőség: 1202 Budapest Farkaslaka u.57.
Telefon: 20/229-77-47
Email: [email protected]

A csoport Facebook oldala ide kattintva érhető el.


A Pesterzsébeti Csoport legutóbbi programjai:


BESZÁMOLÓ

a Budapesti Városvédő Egyesület Pesterzsébeti Csoport 2017. évi tevékenységéről:

 • Tevékenységünket a 2017. február 21-én megtartott közgyűlésünk határozatai alapján végeztük.
 • Megtörtént a tisztségviselők megválasztása, a csoportvezető és a csoport küldöttének személye nem változott, de ebben az évben – figyelembe véve a taglétszám jelentős növekedését – a vezetőséget három fővel növeltük.
 • Az előző évekkel megegyezően előadásainkat 2017-ben is, a Csili Művelődési Központ Vízvári László termében, állandó időpontokban tartottuk – a téli és nyári szünet kivételével – a hónap harmadik keddjein 17 órai kezdettel. Az előadások témái titkos szavazással kerültek megállapításra, 17 témából lehetett választani.
 • Az előadások időpontjai a kerületi programokhoz próbált igazodni. Előadásaink összeállításánál törekedtünk arra, hogy előadóink a csoport tagjai legyenek, ebben Ettvel Zoltán, Rátkai Gábor, Beretzky Albert és Óváry Gábor tagok közreműködésével jelentős eredményeket értünk el, de meghívásoknak is eleget tettünk március hónapban a Helytörténeti klubban, novemberben pedig a Pesterzsébeti Múzeum meghívására tartottunk előadást.
 • A csoport tagjai 2017. május 28-án belföldi 1 napos buszos kiránduláson vettek részt. A kirándulás célja hazai történelmi városok megismerése és ezzel összefüggésben a népi hagyományok ápolása, valamint a csoporttagok közösségi kapcsolatainak erősítése volt.
 • Tevékenységünk összeállításánál az Egyesület alapszabályában meghatározott célt követtük a kulturális örökség védelmét, a környezetvédelmet és az ismeretterjesztést és a célokat a pesterzsébeti közösségek érdekében valósítottuk meg.
 • Csoportunk legnagyobb rendezvénye a „Nyitott kapuk”, azaz a „Kulturális Örökség Napja” volt, amely egybeforrott a „Templomi Művészet Napjával”, amikor minden év szeptember 3. hétvégéjén több mint 50 országban megnyílnak a helyi építészeti örökségek kapui.
 • 2017. szeptember 16-án reggel 9 órakor a Pesterzsébeti Városvédők több száz résztvevővel bemutatták országunk egyetlen templomát, melyet belül kizárólag szecessziós freskók díszítenek.
  A rendezvényhez tartozó toronylátogatáson, mint egy 130 fő vett részt. A rendezvényen jelen volt Ráday Mihály, az Egyesület elnöke, valamint Millisits Máté általános alelnök. A látottak alapján Ráday Mihály az Interpress Magazin decemberi számában hat oldalas cikket jelentett meg, amelyben Pesterzsébet története, az Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplom története, Nagy Sándor festőművész tevékenysége került leírásra.
 • Csoportunk elismerő levelet kapott az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumától az Árpád-házi Szent Erzsébet templom szeptember 16-i bemutatásának megszervezése értékeléseként.
  Kinyomtatásra került a Budapesti Városvédő Egyesület Templomtörténeti sorozatának újabb alkotása az „Angyalföld – XIII. kerület”. A kiadvány színes fotókkal illusztrálja az angyalföldi templomok és gyülekezeti imaházak építésének történetét. A könyvben helyet kapott nagyapám, Óváry Arthur műépítész által megtervezett többfunkciós bérpalotája is, amely 1912-ben épült a Szent László utca 26-ban. Az épület a Szent László Társaság és Rend székházaként üzemelt, amelyben betervezésre került egy kápolna is, amely 1912-től 1939-ig istentiszteleti helyként, majd színházként működött tovább.

Értékelés

 • Vetített képes előadásaink témái többnyire a településünk értékeinek bemutatására irányulnak, de érintik a történelem és a művészet területeit is.
 • Pesterzsébet lakói a meghívóink, a szórólapjaink, illetve az internet („Budapesti Városvédő Egyesület Pesterzsébeti Csoport”, „Pesterzsébeti Érdekes”, ”Városvédők Pesterzsébet”, „Városvédők klubja (Pesterzsébeten)”, „Városvédők fóruma”) alapján tájékozódhattak tevékenységeinkről.
 • Összejöveteleinket a tagság és a szimpatizánsok jelenlétükkel támogatták.

Budapest, 2018. január 15. Összeállította: Óváry Gábor csoportvezető, BVE elnökségi tag