Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Csendvédelmi Bizottság 2019.

Csendvédelmi Bizottság – áttekintés a 2019. évi tevékenységről.

A Csendvédelmi bizottság több mint egy évtizede tevékenykedik és dolgozik a Budapesti Városvédő Egyesült keretében. Minden hónap harmadik szerdáján rendszeresen találkozik a bizottság az egyesület helyiségében.   www.varosvedo.hu

Mielőtt a Csendvédelmi Bizottság a Városvédő Egyesülethez csatlakozott már jelentős és sokoldalú aktivitással büszkélkedhetett. Akadémikus munkát és sokféle mozgalmi tevékenységet végeztünk. A célkitűzése régen is hasonló volt, mint ma. Főleg koordinálási munkát végeztünk a zajszennyeződés visszaszorítása érdekében.  Így például szerveztünk CSEND NAPOK-at  Budapesten és vidéken. Számtalan nemzeti és nemzetközi konferenciát rendeztünk és vettünk részt, ott ahol a csend illetve a csend hiánya volt az összejövetelek a főtémája. Rendszeresen vettünk és veszünk részt ma is mindenféle  szakmai  továbbképzéseken, fórumokon, mint pl. az OPAKFI- nál , vagy a Hermann Ottó intézet által szervezett rendezvényeken.

Számtalan az egyházhoz kötődő rendezvényeket is szervezünk és lebonyolítunk.  Főleg a vallási ünnepeken gyülekezünk és a csend témakörével foglalkozunk.

Egy csendesebb világ létrehozása még mindig az egyik főcélunk. Közben elfogadtuk azt a tényt, hogy rengetek ember kemény munkával már hozzájárult a zaj problémakörének feltárásához és a zaj elleni küzdelemhez. Ennek ellenére a környezetünk egyenlőre még nem lett kevésbe zajos és sajnos még messze vagyunk attól, hogy egy csendesebb világ jöjjön létre belátható időn belül.  Budapest sajnos ma már egy túlságosan zajos európai nagy- és főváros. Nagyon sok a szükségtelen és fölösleges zajkeltés itt és ez igen kínos ránk nézve.

Példaképpen így nem ajánlom senkinek, hogy a Boráros téren a Petőfi híd alatt a 2-es villamos megállójánál tartózkodjon füldugó vagy fültok nélkül. Ha netán, itt a híd alatt, elhalad egy motor kerékpár  tönkreteheti a fül dobhártyáját. Olyan zaj eseményt idézhet elő, ami könnyen visszafordíthatatlan hallássérülést okozhat.

Jelenleg a „zöld” hatóság vagy az illetékes szervek ( ha van még ilyen egyáltalán) nem foglalkoznak kellőképpen ezekkel a súlyos zajkérdésekkel.  Hiába irtunk már több száz levelet az évek során. Ezt nyugodtan nevezhetjük struccpolitikának.

Keressünk új csatlakozókat, és társakat, akik hajlandók velünk együttműködni.  Utánpótlásra nagy szükségünk volna, akik elszántan küzdenek a zaj visszaszorításának érdekében.  Olyan embereket várunk, akik lelkesen, önkéntesen és önzetlenül segítenek nekünk ebben a nehéz és nagy küzdelemben.

Küzdelem nélkül nincs előrehaladás 

                                                         Frederick Douglas ( 1818-1895 )   

BVE Csendvédelmi bizottság  nevében

Prof. dr. Széchey Béla                                           Szabó Erik

Kelt,  Budapest 2019. október 30.