Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

XIII. kerületi csoport

Vezető: Németh Marietta
Cím: 1131 Faludi u. 22. II. 60.
Telefon: 329-19-86, 30/513-78-50
Email: nincs

Seresné Döller Márta
Cím: 1133 Budapest, Kárpát u. 7/b.
Telefon:
Email: [email protected]

A  Budapesti Városvédő Egyesület XIII. kerületi  Csoportja tevékenysége a 2017. évben:

A  XIII. kerületi Városvédő Csoportot 2007 szeptemberében alakítottuk meg az Angyalföldért Egyesületben azzal a céllal, hogy bemutassuk a kerületünk és a főváros történelmi, építészeti, természeti értékeit előadások, filmvetítések, múzeumlátogatások és helyszíni séták keretében. Fő feladatunk az ismeretterjesztés, valamint a városvédő szemlélet kialakítása, a még menthető értékek megismerése, újabbak felkutatása.

2017-ben 8 programunk volt. A nyári szünetben, tehát július és augusztus hónapban az egyesületünknek helyet adó Civilek Háza zárva tart, 2 téli hónapban (január és december hónapban) nem tartunk összejövetelt.

  • 2017. február 21-én “A XIII. kerület olimpiai bajnokai” címmel Millisits Máté művelődéstörténész tartott előadást csoportunkban.
  • 2017. március 21-én a kerületi értékvédelemről beszélgettünk. A beszélgetést vezette: Németh Marietta helytörténész és csoportvezető.
  • 2017. április 18-án az Országos Evangélikus Múzeumban jártunk. Megnéztük a “Luther öröksége” című kiállítást és az épület történetéről látható videót. A programot Seressné Döller Márta  helytörténész vezette.
  • 2017. május 18-án  Németh Marietta helytörténész és csoportvezető tartott előadást “Egy történelmi épület átalakulása a XX. század folyamán – a margitszigeti Nagyszálló” címmel.
  • 2017. június 20-án helytörténeti sétán voltunk. A séta címe: “Milyen volt Lipótváros a XX. század elején ?” A sétát vezette: Seressné Döller Márta helytörténész.
  • 2017. szeptember 19-én Millisits Máté művelődéstörténésznek “A XIII. kerülethez kötődő zeneszerzőkről” szóló előadását hallgattuk meg.
  • Városvédő csoportunk 10 éves lett 2017 szeptemberében. Ebből az alkalomból helytörténeti totót hirdettünk meg a kerületi lakosok részére a kerületi lapban. Az eredményhirdetésre, díjkiosztásra novemberben került sor.
  • 2017.október 17-én Garay Klára biológia tanárnő, városvédő tagtársunk tartott előadást nálunk “A növényzet szerepe a város életében” címmel.
  • 2017. november 14-én a fent már említett helytörténeti totónk ünnepélyes díjkiosztó ünnepségét tartottuk meg  A totón résztvevőknek  könyvtárban és interneten kellett kutatniuk, hogy megtalálják a kérdésekre a helyes megfejtéseket. A totó eredményhirdetését nagy érdeklődés övezte, a díjakat Borszéki Gyula alpolgármester osztotta ki.

A beszámolót összeállította Németh Marietta csoportvezető és Seressné Döller Márta.

Budapest, 2018. április 30.