Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Csendvédelmi Bizottság 2017.

Csendvédelmi Bizottság – áttekintés a 2017. évi tevékenységről.

Miután az előző évben az egyik fókuszpont a trolikkal járó zaj- és rezgésjelenségek voltak, most kiemelt figyelemmel foglalkoztunk a Budapesten közlekedő autóbuszokkal. Kétféle szempont volt:

  • ki szenvedi el a káros hatásokat (az autóbusz vezetője, ill. az utasok), valamint azzal,
  • hogy milyen káros hatásnak vannak kitéve a személyek.

A vezető, mivel általában jól rugózó ülésen van, főleg zajterhelésnek van kitéve, de egész munkaideje alatt, az utasok meg egyaránt ki vannak téve a zajnak, és a régi szerelvényekben a gyenge rugózás miatt a rezgéseknek is. A zaj-jelenségeket zajmérő műszerekkel számszerűsítettük, a rezgéseket csak tapasztalati úton tudtuk megfigyelni, de ezt még meg kell figyelni a távolsági buszokon, és a HÉV-szerelvényeken is (Ráckevei vonal). Saját tapasztalat és a szakirodalom is felhívja a figyelmet az autóbuszok belsejében fellépő infrahang terhelésre. Az infrahangot az általában alkalmazott zajmérő műszerekkel nem lehet mérni, a jelenségre a szélerőművek terjedése terelte a figyelmet szerte a világon.

Dr. Széchey Béla részt vett az „Budapesti Autóbuszok” konzultáción, ahol akusztikai szempontú tájékoztató jellegű értékelést adott.

Figyelemmel kísértük a médiában megjelenő cikkeket, riportokat, egyes esetekben felvettük a kapcsolatot az érdekelt panaszossal. Pl.: Hír TV: akusztikus fegyver egy lakásban; bulinegyed; Sziget Fesztivál; Panaszkönyv: Hangerő – Kerepes, Hungaroring; társasházi eset: Kossuth, Napközben; Wieviel Lärm macht krank német csendnapok, -4- TGL2017_AkustischeVielfalt_Sei dler

Ugyancsak figyelemmel kísérjük a magyar és nemzetközi szakirodalmat, német/angol/francia és olasz nyelven. Sajnos ennek csak töredéke érhető el ingyen az interneten. Legutóbb már a WHO is igen drága könyveket sorolt fel információforrásul.

Létrehoztuk az interneten a Csendvédelem Facebook-oldalt és Blogot. Ezek feltöltése folyamatos, kívánatos lenne, a Böszörményi úton tartott megbeszéléseink során hozzáférhetnénk az internethez, hogy a csoport egyidejűleg foglalkozhasson a témákkal, és nemcsak az otthoni számítógépeken egyénenként kéne a munkát végezni.