Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Zugló anno

Városrészünk históriája régi képeslapokon.

A több száz 1945 előtt postára adott levelezőlapot bemutató szemlén utcáinkról, házainkról, intézményeink életéből válogattuk össze a páratlan körkép darabjait, több értékes gyűjtemény anyagának felhasználásával. A legszebb lapokról készült reprintnyomatok a helyszínen kedvezménnyel megvásárolhatók.

Kiállításunk anyaga a régi Zuglót reprezentálja. A kisvárost, amelynek legjellemzőbb épített elemei a családi házak, nyaralók meg a pesti közönség szórakoztatásának vállalkozásai: vendéglők, kávéházak, sportlétesítmények. S ugyanígy az oktatás, a gyógyítás intézményrendszerének jeles épületei – ezek ugyan, ahogy a vendéglők sem, nem csak minket az itt élőket szolgálták ki, de -, amelyek minden korban meghatározó s emlékezetes helyszínei voltak ennek a városrésznek. A régi Zuglóról,  történetének ismerői meggyőződéssel állíthatják: mindig is ismert és kedvelt iskolaváros, s olyan lokalitása a fővárosnak, ahol megtalálják eliziumukat a hátrányos helyzetben élők, a gyógyulni vágyók. Ehhez az infrastruktúrához soroljuk a társas élet pódiumait is, meg a helyi társadalom életét szervező intézményrendszerhez tartozókat: a templomoktól a klubokig.

Válogatásunkban nem szerepeltetjük viszont ezúttal a ma a kerülethez tartozó, de valójában magát Budapestet reprezentáló olyan helyszíneket, mint amilyen a Városliget, a Hősök tere, s az ezekben települt intézmények köre (a múzeumok, az Állatkert, a Vidámpark, meg a többi). A kiállítás rendezői úgy gondolták, amikor először lépnek a közönség elé egy ilyen akcióval, helyes, ha magát Zuglót mutatják meg, még azon az áron is, hogy a válogatás merítési köre így szükségképpen szűkebb lesz, de bizonyosan pontosabban igazodik majd az eredmény a hely szelleméhez.

A képeket magángyűjtők – Vargha Gusztávné, Juhász Gyula, Gyökér István -, illetve a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár anyagából válogattuk, ezzel egészítve ki formálódó gyűjteményünknek egyelőre szerény kollekcióját. Köszönjük segítségüket.

Látogatóinknak pedig tanulságos szórakozást kívánva ajánljuk figyelmébe ezt az itt elrendezett gazdag anyagot, abban a reményben, hogy hasznosnak találják majd a megtekintésre fordított időt.