Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Svábhegyi Szüret 2024 – Ünnep és hagyomány

2024. szeptember 27-én ismét a Jókai-kert adott otthont a hagyományos Svábhegyi Szüret rendezvénynek, amely a régi budai vörösbor termelésének és hagyományának újjáéledését ünnepelte. A programban hagyományőrző csoportok működtek közre, amely során a szüreti tevékenységek, népi táncok és énekek kerültek előtérbe.

Az esemény házigazdája idén is Laborfalvi Róza (civilben Saly Noémi kadarnagysád) volt. Az Újpesti Nefelejcs Népdalkör dalokat adott elő tökéletes felvezetésként a nap további programjaihoz. Az ünnepségen beszédet mondott többek között Rácz András államtitkár és Selmeczi-Kovács Ádám, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója.

A szüreti hagyományok szellemében a látogatók találkoztak az olyan régi szüreti tevékenységekkel mint például a szőlőtaposás és a puttonyozás. A Tamási Áron Német Nemzetiségi Gimnázium kórusa biztosította az autentikus zenei aláfestést. A színpadon folyamatosan váltották egymást a fellépők, köztük a Tabán Szerb Folklór Egyesület és a Braunhaxler Liederkrantz.

A délután során a vendégek megkóstolhatták a frissen préselt (taposott) mustot, zsíroskenyeret fogyaszthattak, és élvezhették a Jókai-kert hangulatát mindezt barátságos és vidám légkörben.

Az eseményt a Kadarka Kör szervezte, és különleges alkalmat teremtett arra, hogy a látogatók együtt ünnepelhessék a Budai Vörösbor újjászületését, amely egykoron híres volt ezen a területen. Fellépett a Borvirág – B’orchestra együttes. A délutánt átjárta a harmonikaszó, és a hagyományos népdalok dallamai, köszönhetően Horváth István harmonikaművész fellépésének.

A Svábhegyi Szüret nemcsak a hagyományok megőrzéséről szólt, hanem arról is, hogy összekapcsolja a múltat a jelennel, és emlékeztet minket a közösség fontosságára. Tökéletes lehetőséget nyújtott arra, hogy minden korosztály részt vehessen a szüret örömeiben és hagyományaiban.

A hivatalos közreműködők mellett itt mondunk köszönetet Vajda Ágostonnak a hangosításért, és Tihanyi Károlynak az alábbi fényképekért.

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .