Oldal kiválasztása

A Pesti gettó felszabadításának napján, 2019. január 18-án írom…

2008 őszén avatta fel Egyesületünk az egykori magyar királyi százados Ocskay László emlékoszlopát és padját a Városligetben. Ocskay a második világháborúban mintegy 2500 zsidó embert megmentett. Az emlékpad régi, szétszedett szobrok darabjaiból, talapzataiból áll, amelyeket a Budapest Galéria bocsátott a Városvédő Egyesület rendelkezésére. A kőpadot restaurátorok segítségével, civil kezdeményezésre rakták össze.

Ocskay László katonatisztként a zuglói Abonyi utcai zsidó gimnáziumban (ma az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziuma) működtetett varrodát a katonai egyenruhák javítására és sikerült rávennie a németeket, hogy őrizzék az épületet a nyilasok elől. Ezzel mintegy 2500 embert, köztük számos nőt és gyermeket mentett meg a biztos haláltól. A megmentettek között volt Ráday Imre színész, Kabos Endre kardvívó világbajnok, Goda Gábor író, Kadosa Pál zeneszerző és Kellér Dezső humorista is.

Most kb. 50 méterrel arrébb kerül az emlékhely a Városligetben történő dolgok miatt. Ez esetben egy jövendőbeli kutyafuttató elhelyezése az indikátor. A helyszínen pár nappal ezelőtt számos szakember társaságában megnéztük és megvitattuk a helyszínt és pontosítottuk az új tájolást. Ne lepődjön meg tehát senki, ha nem találja egy időre az emlékhelyet. Raktárba kerül és egy restaurátor elvégez pár kisebb javítást is.

Surányi J. András

View Fullscreen