Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Kovácsoltvas – művesség

címmel rangos és szép könyvet jelentetett meg a Cser kiadó 2002-ben.

Erre a könyvre a Magyar Nemzeti Múzeumban tett látogatásom során a helyi műtárgy boltban bukkantam rá. A kiadvány érdekessége, hogy eredetileg Gleb Zub cseh szakíró tollából jelent meg a Grada Publishing Praga kiadónál.

Gondolom a kézirat előkészítését, fotó és tényanyagának gyűjtését több évi munka előzte meg. Áttekinti a könyv a történelmi korok kovácsoltvas épületdíszeinek stílusát. Franciaországban már a XII. sz.-ban díszítették a katedrálisok kapuit, ablakait kovácsoltvas rácsokkal. Az olasz reneszánszban ilyennel óvták a velencei Dózse-palota kapuit. Aranyból készült a moszkvai Kreml palota díszrácsa a XVI. században, és műremek a Strahov kolostor rácsos kapuja a VIII. sz. elejéről.

Megismerteti a könyv a prágai Hradzsin gótikus ablakkereteit, a lojovicei kastélypark kapuját. Felsorolja a barokk alkotásokat, többek között a prágai Ágnes-kolostor, a Glam-Gallasov palota, a Mala Stradnai Szt. Miklós templom díszeit. A könyv sok hazai adatot, fotót és tényanyagot is tartalmaz a magyar épületdísz kovácsoltvas-remekekről. A mívességre vonatkozó szakmai tanácsai és irodalmi jegyzetei méltón egészíti ki annak ismereteit, aki kezébe veszi e könyvet.

Kovács Margit

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .