Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Zsolnay épület-kerámia Budapesten

Budapest a színes város

Zsolnay épület-kerámia Budapesten, az Ernst Múzeumban 2005. január 9-én megnyíló kiállítás

Budapesten 1875 és 1918 között több mint 200 Zsolnay-kerámiával díszített épület készült. Vannak köztük a magyar művészettörténetben kiemelkedő jelentőségű és kevéssé jelentős épületek egyaránt. Stílusukat tekintve a historizmus neoreneszánsz irányzatától a magyarországi premodern építészet alkotásaiig terjednek.

Az időszak szinte minden jelentős építésze alkalmazta a Zsolnay-kerámiát.
Fontosak a Zsolnay Vilmos személyes irányítása alatt továbbfejlesztett találmányok (pirogránit, eozin-máz) főként azért, mert ezek meghatározóak voltak az építészeti kerámiák gyártásában is.     A gyár kerámiáival díszített épületek Közép-Európa majd minden városában megtalálhatóak.

A kiállítás három fő egységre osztható:

Az első a ma is látható budapesti építészeti kerámiákat mutatja be, az épületek építésének időrendjében. Az épülethomlokzatokon alkalmazott kerámiák mai állapotát Ráday Mihály és Millisits Máté fényképfelvételei mutatják be. A fényképanyagot kiegészítik a Zsolnay-gyár fazonkönyvei, terrakottakönyvei, amelyekben megtalálható az egyes kerámiadíszítések részletes rajza. A bemutatott kerámiák nagy része épületeken soha nem volt elhelyezve, hanem a  Zsolnay-gyár által készített másodpéldányok. Itt láthatóak azok az eredeti kerámiadíszek is, amelyek ma is fennálló épületekhez tartoznak, de már nincsenek eredeti helyükön.

A második egység olyan épületeket mutat be, ahol a belső díszítésnél alkalmazták a kerámiát, ezeknél gyakran az épület külsején is találunk Zsolnay-kerámiát. Megismerhetjük itt a gyár által készített kémény- és kerítésdísz elemeket is.

A harmadik egység a már elpusztult, vagy meg sem valósított Zsolnay-kerámiával díszített épületeket mutatja be, tervek, rajzok, eredeti rekonstrukciók, makettek, megmaradt kerámiatöredékek segítségével.

Millisits Máté
a kiállítás kurátora

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .