Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Újabb kudarc a városligeti ötletelésben

Kicsit sem meglepődve értesültünk arról, hogy a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumnak a Városliget-beépítési ötletelésben kezdettől szereplő grandiózus fejlesztéséről a kormánybiztos ma bejelentette: az elkezdett építkezéssel sem lesz alkalmas a ligeti épület alapvető feladatának ellátására, s ezért gyűjteménye nagy részének bemutatására immár a budapesti rozsdaövezetben keresnek új helyet. Végre – mondjuk, hiszen egyesületünk régóta ezt hangoztatja. Ez az alkalom ismét ráirányítja a figyelmet arra, hogy az egész Ligetváltoztatási folyamatot kiérleletlen koncepcióval, az ilyen projektekhez nélkülözhetetlen előzetes társadalmi, környezeti és gazdasági hatástanulmányok nélkül, a főváros polgárainak és az urbanisztika, a környezetvédelem szakmai szervezeteinek határozott tiltakozása ellenében, Budapest hosszú távú fejlesztési koncepciójától merőben eltérve fogtak bele a kormányzati szervek. A mai bejelentés kapcsán például jogosnak tartjuk annak sürgős kielemzését: nem lenne-e sokkal hasznosabb, látványosabb a magyar közlekedéstörténet emlékeinek bemutatása egyetlen – az új – helyszínen, nem pedig megosztva, ahogy a mostani legújabb ötlet szól.

Indokoltnak tartjuk – ahogy a Budapesti Városvédő Egyesület korábban is minden fórumon hangoztatta – a kapkodva elkezdett rombolási tevékenység felfüggesztését, s a Budapest életében immár több mint 200 éve fontos szerepet játszó Városliget jövőjének megfontolt kidolgozását a szakmai szervezetek és a főváros polgárainak bevonásával.

A Budapesti Városvédő Egyesület közgyűlésének állásfoglalása

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .